Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Rusi vydražili archív Andreja Tarkovského za takmer dva milióny eur

Režisér Andrej Tarkovskij Foto: youtube.com

Medzi najznámejšie práce režiséra Andreja Tarkovského patria filmy ako Ivanovo detstvo, Andrej Rubľov, Solaris, Zrkadlo, Stalker alebo Nostalgia.

Londýn/Moskva 28. novembra (TASR) - Archív jednej z najväčších osobností niekdajšej sovietskej kinematografie, režiséra Andreja Tarkovského, sa 26 rokov po jeho úmrtí vracia do Ruska. Ojedinelú zbierku vydražila v utorok za 15-násobok odhadovanej hodnoty - takmer dva milióny eur, regionálna vláda z Ivanovskej oblasti, informoval dnes v Londýne aukčný dom Sotheby's.

Gubernátor Michail Meň zdôraznil, že dielo Andreja Tarkovského (1932-1986), nedocenené za jeho života v rodnej krajine, je súčasťou národného dedičstva Ruska. Potvrdil, že účasť na dražbe bola konzultovaná s ministerstvom kultúry v Moskve a že pri nej použité finančné prostriedky poskytli spoločenské organizácie a podnikatelia.

Archív prevezme umelcovo múzeum, zriadené v Tarkovského rodnom dome, ležiacom asi 240 kilometrov severovýchodne od Moskvy.

Súčasťou archívu, ktorého dražbu označujú experti za historickú transakciu v dejinách kinematografie, sú aj rôzne filmárove rukopisy, korešpondencia, fotografie, audiozáznamy, či dôkazy o jeho boji o uznanie v rodnej krajine.

Medzi Tarkovského najznámejšie práce patria filmy ako Ivanovo detstvo, Andrej Rubľov, Solaris, Zrkadlo, Stalker alebo Nostalgia.

Informácie o tom, kto doteraz spravoval filmárov archív, aukčný dom neposkytol.