Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Ružomberok udelil čestné občianstvo spisovateľovi J. Rezníkovi

Spisovateľ Jaroslav Rezník Foto: TASR/Pavol Funtál

Nesmierne si vážim ocenenie od mojich rodákov. Už v biblii predsa stojí, že ťažko byť doma prorokom," vyznal sa Jaroslav Rezník.

Ružomberok 4. apríla (TASR) – Ružomberská radnica udelila dnes na zasadnutí mestského zastupiteľstva čestné občianstvo spisovateľovi Jaroslavovi Rezníkovi pri príležitosti jeho 70. narodenín za dlhoročné zviditeľňovanie, propagáciu metropoly dolného Liptova a pomoc v oblasti kultúry.

Nesmierne si vážim ocenenie od mojich rodákov. Už v biblii predsa stojí, že ťažko byť doma prorokom. Táto okrídlená metafora sa dá preložiť tak, že uznanie sa zvyčajne najťažšie získava priamo vo svojom domácom prostredí, lebo najbližší poznajú okrem kladov dôverne aj všetky chyby, ktorých sa daný človek dopustil,skonštatoval s úsmevom jubilant.

Tu bude player


Zdôraznil, že v jeho úvahách, čím si toto ocenenie zaslúžil, dominoval celoživotný prirodzený vzťah k rodnému kraju. „V Ružomberku a blízkej Liskovej som prežil krásne detstvo, plné dobrodružstiev. Mnohé moje básničky boli inšpirované ružomberskými reáliami. Vlasť nie je to, čo vlastníme, ale to, čo vlastní nás, bez čoho nemôžeme existovať,“ pridal rozšírené motto čerstvého druhého vydania svojej knihy Túry do literatúry.

Je pre nás všetkých naozaj veľkou cťou, že sme si mohli práve v tomto veľkonočnom období dôstojným spôsobom pripomenúť dielo človeka bytostne patriaceho k Ružomberku a dolnému Liptovu. Čestné občianstvo je vrcholným ocenením, ktoré môže mesto udeliť významným osobnostiam,“ dodal ružomberský primátor Ján Pavlík.