Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Rybolov je vďačnou témou aj pre spisovateľov a filmárov

Foto: sirion.sk

Deťom sa rozpráva Rozprávka o rybárovi a zlatej rybke, v ktorej chamtivá rybárova žena rozhnevá dobrú zlatú rybku a tá odčaruje všetko, čo rybárovi pričarovala za to, že ju pustil na slobodu.

Bratislava 20. júla (TASR) – Rybárčenie je v súčasnosti okrem spôsobu obživy aj populárnym športom. Chytanie rýb sa však spomína v mnohých literárnych aj filmových umeleckých dielach.

Deťom sa rozpráva Rozprávka o rybárovi a zlatej rybke, v ktorej chamtivá rybárova žena rozhnevá dobrú zlatú rybku a tá odčaruje všetko, čo rybárovi pričarovala za to, že ju pustil na slobodu. V peknej českej rozprávke Byl jednou jeden král (1954) si získa srdce vyhnanej Marušky tiež rybár.

V Zlatom fonde slovenskej literatúry je poviedka s názvom Pstruhy od Pavla Kuzmányho. Ten v nej píše o svojich rybárskych nástrojoch. Vlastnil anglickú udicu a vlasec, hodvábna tkaná šnúra, napustená olejom, sa tešila pozornosti až závisti jeho priateľov. V románe Maroško od Martina Rázusa Maroškova matka chytí do zástery obrovskú hlavátku, ale vrchnosť jej ju zabaví a pochutná si na nej sama.

Američan, postmodernista alebo beatnik Richard Brautigan je autorom prózy Pstruholov v Amerike (Trout fishing in America, 1967), s ktorou má starosti nejeden kritik. A tajomný Moby Dick, to je biela veľryba z románu Moby-Dick; or, The Whale (1851) o prenasledovaní a love veľryby, ktorá odhryzla kapitánovi lode nohu. Napísal ju Herman Melville a román sa považuje za majstrovský kus americkej aj svetovej literatúry. Film s názvom Moby Dick sa dostal na plátna kín v roku 1956 a zahral si v ňom Gregory Peck. V roku 2010 román sfilmovali ako seriál.

Nemožno zabudnúť ani na povinné čítanie. Hemingwayova novela Starec a more The (Old Man and the Sea) ocenená Nobelovou cenou v roku 1954 hovorí o zápase starého rybára s obrovskou rybou, ide však o epickú metaforu o živote.

Kocúr-rybár inšpiroval tvorcov animovaných rozprávok Josepha Barberu a Williama Hannu a výsledkom bol v roku 1947 animovaný krátky film s názvom Cat Fishin'.

Útoky veľkého bieleho žraloka na ľudí na plážach inšpirovali amerického spisovateľa Petra Benchleyho, ktorý v roku 1974 napísal román Jaws (Čeľuste) o love tohto obávaného živočícha. Rok nato sa témy ujal Steven Spielberg a vytvoril jeden z najdesivejších hororov všetkých čias.

Čarovnú scénu lovu sumcov si možno vychutnať v slovenskom filme Marhuľový ostrov (2011).

zdroje: http://zlatyfond.sme.sk, http://adam.azet.sk, www.csfd.cz