Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

S odstupom desiatok rokov vychádza Nultý album skupiny Modus

Na snímke spevák, skladateľ a líder legendárnej hudobnej skupiny Modus Janko Lehotský počas koncertu Bigbítové Vianoce 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Nechýbajú skladby Úsmev, Dievčatá, Zažni, Veľký sen mora, Drahá či s Tou nádejou choď spať.

Bratislava 2. marca (TASR) - S originálnym edičným počinom prichádza vydavateľstvo Opus, keď s odstupom desiatok rokov vydáva unikátny Nultý album skupiny Modus, na ktorom sa nachádzajú nahrávky veľkých hitov Modusu z druhej polovice 70. rokov minulého storočia, teda z obdobia pred vydaním prvého oficiálneho albumu skupiny. Nechýbajú Úsmev, Dievčatá, Zažni, Veľký sen mora, Drahá či s Tou nádejou choď spať. Spolupracovník Opusu Juraj Čurný sa pokúsil zrekonštruovať prvý album legendárnej skupiny, ktorého vydanie bolo síce naplánované, ale album nakoniec nevyšiel, pretože skupina upadla na istý čas do nemilosti. Známe pesničky tej doby vychádzali iba na singloch. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

"Ponúkame pohľad na to, ako by mohol vyzerať a znieť pred mnohými rokmi nevydaný debutový album Modusu v čase, keď sa začínal naplno prejavovať autorský a interpretačný potenciál ústrednej trojice Gombitová - Lehotský - Žbirka, teda v rokoch 1976 - 1978. Keďže vinylová LP platňa má svoje kapacitné obmedzenie, nemohli sme poslucháčom ponúknuť všetko, čo v tom čase Modus nahral a na singloch vydal (aj nevydal). Pokúsili sme sa však vybrať esenciu toho, čím zadefinoval sám seba," uviedol k zloženiu piesní na albume Čurný.

"Veľmi ma teší, že po toľkých rokoch sa podarilo vydať Nultý album Modusu na LP aj CD. V tom čase Opusu prekážali chrapľavé hlasy a že sme na tú dobu produkovali vraj západnú hudbu. Publikum nás vždy podržalo, koncerty sme mali vypredané, boli plné sály a fanúšikovia si vynútili našu hudbu. Našťastie, sme mohli koncertovať. Vyšlo vtedy len pár singlov, pretože nám zakázali vydať LP. Tento nápad oceňujem. Bude to krásny doplnok mojej tvorby," povedal Lehotský.

Rovný tucet piesní na albume tvoria Úsmev, Zažni, Deň ako z pohľadnice, Správa o ľuďoch, Letná láska, Veľký sen mora, Dievčatá, S tou nádejou choď spať, Drahá, Margaréta, Ty vieš, mama a Čím viac máš.

Na piesňach spolupracovali Ján Lehotský (klavír, sólový spev), Miroslav Žbirka (gitara, sólový spev), Marika Gombitová (sólový spev), Karel Witz (sólová gitara), Vladimír Kapitán (gitara), Viliam Pobjecký (gitara, zbor), Ladislav Severa (gitara), Ladislav Lučenič (basgitara, zbor), Štefan Havaši (basgitara), Miroslav Jevčák (bicie nástroje, sólový spev) a Cyril Zeleňák (bicie nástroje).