Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Sajfa stvárnil v projekte Moje Povstanie 2 hlásateľa Ivana

Na snímke zľava moderátor Matej Cifra "Sajfa" a režisér Juraj Štepka počas neformálneho brífingu pred predpremiérou poviedkového filmu Moje povstanie 2, v Bratislave 27. augusta 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

Youtuber GoGo hrá povstaleckého kameramana Karola K., ktorý sa zúčastnil na povstaní v prvej línii bojov.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Filmový projekt Moje Povstanie 2 predstavili tvorcovia v utorok v bratislavskom Kine Lumiére zástupcom médií. Film, ktorý zachytáva skutočné príbehy individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí počas Slovenského národného povstania (SNP), tvorí šesť poviedok. Režisérom série šiestich krátkych filmov, ktorých zámerom je priblížiť tému SNP zvlášť mladým divákom, je Juraj Štepka, pod scenár sa spolu s ním podpísal Peter Rajčák. Hlavné postavy, podobne ako v úspešnej prvej sérii z roku 2014, stvárňujú známe osobnosti a influenceri oslovujúci mladú generáciu.

V jednotlivých príbehoch sa predstavia youtuber GoGo (Daniel Štrauch), moderátor Matej 'Sajfa' Cifra, speváčky Mária Čírová, Katarína Knechtová, raper Ego (Michal Straka), ale aj herecké osobnosti ako Stanislav Štepka, Zuzana Kronerová a Ján Koleník.



"Hrám postavu Ivana, pracoval v Slovenskom rozhlase a mal 22 rokov, keď prišla chvíľa, keď musel vstúpiť on do živého vysielania, z 22-ročného technika sa zo dňa na deň stala 'hviezda' rozhlasu," povedal pre TASR Matej 'Sajfa' Cifra, ktorého diváci uvidia v príbehu s názvom Hlásateľ, zachytávajúcom dni krátko po vypuknutí povstania. Slovenské hranice prekročili 29. augusta 1944 nemecké okupačné vojská. Popoludní už vydalo vojenské ústredie rozkaz na bojovú pohotovosť našich vojenských posádok. Cifra stvárňuje jedného z odvážnych hlásateľov. Ivan Teren bol členom malej skupiny redaktorov Slobodného slovenského vysielača, ktorej sa podarilo povstalecké nadšenie rozšíriť po celej krajine. Celé vysielanie bolo zamerané na podporu ozbrojeného boja, na vysvetľovanie jeho cieľov a najmä v prvých dňoch prispelo aj k jeho organizovaniu. Od začiatku sa vysielali bojové výzvy a správy o situácii na domácich i zahraničných bojiskách. Po zbombardovaní banskobystrického rozhlasu 2. septembra 1944 sa vysielalo z mobilného vysielača. Neustále presúvanie redaktorov a techniky znemožnilo nemeckej armáde, aby ich zamerala a zničila. Posledný raz sa ohlásili 27. októbra 1944 z Donovalov. Vzápätí sa chopili zbraní.



Youtuber GoGo hrá povstaleckého kameramana Karola K., ktorý sa zúčastnil na povstaní v prvej línii bojov. Bol členom malého filmárskeho tímu, ktorému sa podarilo vytvoriť autentické zábery z povstaleckej mobilizácie i viacerých bojových akcií. Mária Čírová stvárňuje Annu H., ktorá bola v čase vypuknutia povstania pracovníčkou na daňovej správe. Keďže bola výborná v strojopise, odporučili ju povstaleckému výboru ako zapisovateľku. Hudobník Ego sa predstaví v postave Martina G., ktorý bol karpatský Nemec a antifašista, člen jednej z dvoch partizánskych skupín slovenských Nemcov. Katarína Knechtová stvárňuje málo známu postavu SNP - židovku Chavivu Reikovú. "Žena na motorke", ako ju prezývali v Banskej Bystrici pre jej vášeň pre motorky, od októbra 1944 vycvičila vyše 40 partizánov a aj sama sa aktívne zúčastnila na bojoch, až do zatknutia Nemcami.

Minisériu uzatvára príbeh Obchod. Ako uviedol pre TASR režisér Juraj Štepka, stretnú sa v ňom všetci účinkujúci. "Osudy našich hrdinov si pripomíname cez rôzne poviedky, až sa nakoniec ich osudy stretnú v šiestej, záverečnej poviedke, kde sa veľa vecí dopovie, veľa vecí vyjasní," naznačil. Film uzatvára príbeh manželského páru z Bardejova, ktorý síce arizoval obchod, svoj vplyv však využil, aby pôvodných židovských majiteľov ochránil. "Štefan ukrýval niekoľko rodín židov, ale naoko vystupoval ako arizátor, človek, ktorý spolupracuje s Hlinkovou gardou, nebudil najmenšie podozrenie. Za ukrývanie židovský rodín potom dostal to veľké vyznamenanie ako Spravodlivý medzi národmi, ale on sa už toho nedožil," povedal pre TASR Stanislav Štepka, ktorý v príbehu účinkuje spolu so Zuzanou Kronerovou. Minisériu odporúča zvlášť mladým ľuďom: "Keď aj nebudú o tom dlho hovoriť, emócia z toho filmu v nich niečo zanechá. Môžu objaviť mnoho vecí, o ktorých predtým hádam ani netušili, že SNP bolo nielen téma hrdinov, ale všedných, jednoduchých ľudí, ktorí ani vtedy netušili, že robia nejaké hrdinské činy. Robili to preto, lebo cítili potrebu vyjadriť sa k niečomu."

Film v premiére odvysiela RTVS na Jednotke 29. augusta o 13.15 h pri príležitosti 75. výročia vypuknutia SNP. Prvú reprízu si diváci môžu pozrieť 1. septembra v hlavnom vysielacom čase.