Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Film Salto je kráľ získal cenu za najlepší film o prírode a objavovaní

Pavol Barabáš, archívne foto. Foto: TASR

Snímka zaujala odbornú porotu na Medzinárodnom horskom festivale Ladek Zdrój. V poradí 25. ročník podujatia sa konal od 11. do 20. septembra.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Svoj osobitý pohľad na fascinujúce prírodné scenérie zachytil režisér Pavol Barabáš vo svojom najnovšom filme Salto je kráľ. Snímka zaujala odbornú porotu na Medzinárodnom horskom festivale Ladek Zdrój. V poradí 25. ročník podujatia sa konal od 11. do 20. septembra.

"Raz ročne láka svetoznámych horolezcov a tisícky priaznivcov aktivít v prírode, aby sa stretli, pozreli si premiéry filmov, vypočuli si prednášky hostí, vymenili si nápady, načerpali inšpiráciu. Je to najväčší horský festival v celom Poľsku trvajúci desať dní," informovala TASR Alena Koščová zo spoločnosti K2 studio.

Ako dodala, štvorčlenná porota festivalu, ktorý sa výnimočne konal aj v online prostredí, ocenila deväť filmov. Medzi nimi aj Barabášov dokument Salto je kráľ, ktorý získal cenu za najlepší film o prírode a objavovaní.

Témou ocenenej snímky je zlaňovanie najvyšších vodopádov sveta. Skupina kamarátov, fanatikov a bláznov prekonáva vertikálne vodné živly v rôznych častiach sveta. Ich cesty sú často výpravami do neznáma, kde ani najdôslednejšia príprava negarantuje tušený cieľ. Jedinou ich istotou je maximálna dôvera a spolupatričnosť.