Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Začal sa 61. ročník MFF v baskickom San Sebastiáne

Bez popisu Foto: TASR

Slovenská ani česká kinematografia však v hlavnej súťaži nemajú zastúpenie.

San Sebastián 21. septembra (TASR) - Viacerými projekciami sa dnes v španielskom San Sebastiáne začal už 61. ročník tamojšieho medzinárodného filmového festivalu, na ktorom budú bojovať tvorcovia 13 súťažných snímok o hlavnú trofej podujatia - Zlatú mušľu.

Oficiálne slávnostné otvorenie podujatia je na programe až v neskorších večerných hodinách. Premietnu na ňom animovaný film o stolnom futbale Futbolin z dielne oscarového argentínskeho filmára Juana Josého Campanellu. Galavečer odvysiela v priamom prenose španielska verejnoprávna televízia TVE.

Fanúšikovia filmu sa už dnes môžu pred otvorením tešiť na stretnutia s viacerými prominentnými osobnosťami na červenom koberci, napríklad s herečkou Annette Beningovou, chýbať by nemali ani režiséri Oliver Stone či Terry Gilliam.

Medzi kandidátmi na hlavnú trofej figurujú aj novinky viacerých renomovaných tvorcov (Atom Egoyan, Götz Spielmann, Bertrand Tavernier). Slovenská ani česká kinematografia však v hlavnej súťaži nemajú zastúpenie.

O laureátoch prehliadky, ktorá vyvrcholí 28. septembra, rozhodne medzinárodná odborná porota pod vedením amerického režiséra Todda Haynesa. Členmi sedemčlenného grémia sú okrem iných aj herečka Valeria Bruni Tedeschi, rodáčka z Turína, ktorá je sestrou niekdajšej prvej dámy Francúzska Carly Bruni Sarkozy, britský hudobník David Byrne, dlhodobo pôsobiaci v USA, čilská herečka Paulina Garcia, držiteľka Strieborného medveďa z Berlinale 2013, či mexický herec Diego Luna.

V porote, ktorá rozhodne o udelení ceny pre najlepšieho mladého režiséra, zasadne aj umelecký riaditeľ MFF v Karlových Varoch Karel Och. V osobitej súťažnej sekcii, ktorú bude posudzovať táto porota, premietnu 17 snímok. Nebudú medzi nimi chýbať diela americkej, čínskej, gréckej, izraelskej, kostarickej, mexickej, rumunskej či ukrajinskej kinematografie, ale ani koprodukčné islandsko-nemecké, španielsko-portugalské či litovsko-lotyšské filmy.

Prestížne Ceny Donostia za celoživotné dielo udelia tentoraz Austrálčanovi Hughovi Jackmanovi, známemu z hollywoodskych blockbusterov, a španielskej herečke Carmen Maurovej, ktorú preslávili úlohy vo viacerých filmoch oscarového režiséra Pedra Almodóvara.

Súčasťou bohatého festivalového programu, ktorého súčasťou budú projekcie celkove 219 filmov, vrátane viacerých mimosúťažných špičkových noviniek svetovej kinematografie, je aj český film Alois Nebel (2011) režijný debut Tomáša Luňáka, ktorý premietnu v sekcii Animatopia.