Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Šarišské slávnosti piesní a tancov vstupujú do 49. ročníka

Archívna fotografia: Rezbársky plenér v Raslaviciach v okrese Bardejov tradične predchádza najväčšiemu folklornému sviatku na Šariši - Šarišským slávnostiam piesní a tancov v Raslaviciach. Foto: TASR - Milan Kapusta

Od pondelka 12. júna sú v obci umelci, ktorí prijali pozvanie na plenér. Zúčastňuje sa na ňom desať rezbárov a rovnaký počet výtvarníkov, ktorí intenzívne tvoria.

Raslavice 15. júna (TASR) – Tri dni folklóru, umenia a zábavy ponúkajú návštevníkom organizátori 49. ročníka Šarišských slávností piesní a tancov v Raslaviciach v okrese Bardejov, ktoré sa začnú v piatok 16. júna a vyvrcholia v nedeľu 18. júna. Program je situovaný do areálu amfiteátra.

Prvý deň festivalu sa podujatie začne o 16.00 h slávnostným otvorením a vystúpením tanečnej skupiny Tancori, vystúpením speváckej skupiny ROSA. Večer sa predstaví domáci súbor Raslavičan s výročným programom Dorota a kapela Hrdza.

Prednosta obecného úradu Peter Paľa pre TASR uviedol, že od pondelka 12. júna sú v obci umelci, ktorí prijali pozvanie na plenér. Zúčastňuje sa na ňom desať rezbárov a rovnaký počet výtvarníkov, ktorí intenzívne tvoria. Hostia aj umelcov z poľského mesta Korzenná. Rezbári pripravujú sochy, ktoré spoločne budú tvoriť betlehem. Výtvarníci maľujú obec a jej okolie. Vernisáž výstavy z plenérovej tvorby otvoria v sobotu 17. júna pod holým nebom. Rovnako sprístupnia výstavu fotografií Fragmenty z folklóru od Petra Berčíka. Organizátori pripravili aj výstavu výtvarných prác, ktoré im poslali základné umelecké školy z celého východu republiky.

Festival pokračuje druhý a tretí deň rôznymi sprievodnými akciami, divadelnými predstaveniami a vystúpením skupín a sólistov. Predstavia sa súbory Magura z Kežmarku, Šarišanci z Prešova, Gymnik z Bratislavy, Štefan Štec a súbor Čarnica z Košíc, Jurošík z Michaloviec a folklórne spevácke skupiny a detské súbory zo severného Šariša i zahraniční hostia z Ruska a Bieloruska.

Program záverečného dňa festivalu sa začína predpoludním slávnostnou svätou omšou v Kostole Narodenia Panny Márie a evanjelickými službami Božími v Kostole Sv. Trojice s účasťou účinkujúcich členov folklórnych súborov. Popoludní sa začína slávnostný krojovaný sprievod z centra obce do prírodného amfiteátra. V galaprograme sa v krátkych blokoch vystriedajú folklórne súbory, ľudový rozprávač, speváci a tanečníci.