Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SDKÚ chce umelcom zrušiť dvojpercentný odvod pre umelecké fondy

Divadelná a filmová herečka, sociologička a politička, bývalá členka Činohry SND v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Funtál

Poslanci vyčíslili, že hudobný fond by predloženou novelou prišiel v roku 2011 o takmer 94.447 eur, literárny o 616.322 eur a fond výtvarných umení o menej ako 42.859 eur.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Poslanci z SDKÚ-DS Miroslav Beblavý a Magda Vášáryová (obaja SDKÚ-DS), chcú umelcov zbaviť povinnosti odvádzať dvojpercentné príspevky zo svojich autorských príjmov, ktoré idú na činnosť umeleckých fondov. Hudobníkom, výtvarníkom či spisovateľom má novela zákona o umeleckých fondoch pomôcť v čase, keď ich podľa opozičných poslancov vo veľkom zasiahnu konsolidačné opatrenia vlády. Novelou by sa parlament mal zaoberať na decembrovej parlamentnej schôdzi.

„Umelci sa majú skladať na to, aby sami mohli tvoriť, čo nemá žiadny základ v logike,“ kritizoval súčasné znenie zákona na dnešnom brífingu Beblavý. Umelci sú tak podľa neho zdaňovaní dvakrát. „Najprv rovnako ako my všetci, no následne musia tvoriví ľudia a ich dedičia navyše povinne odviesť spomínané percentá,“ dodal. Dvojpercentné príspevky sú podľa Vášáryovej reliktom z komunistických čias.

Novela podľa Beblavého a Vášáryovej nie je zameraná proti samotným fondom a nemieni ich zrušiť. Prostriedky by podľa novely mohli získavať vyberaním dobrovoľných príspevkov od verejnosti vo forme dvoch percent dane, alebo možnosťou požiadať o dotáciu od ministerstva kultúry. Fondom by okrem toho naďalej zostali príspevky za použitie voľných diel a príspevky používateľov diel.

Poslanci vyčíslili, že hudobný fond by predloženou novelou prišiel v roku 2011 o takmer 94.447 eur, literárny o 616.322 eur a fond výtvarných umení o menej ako 42.859 eur. Celkovo by to podľa nich umelcom prinieslo úsporu viac ako 750.000 eur.