Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel básnik a laureát Nobelovej ceny Seamus Heaney

Seamus Heaney Foto: TASR/AP

Seamus Heaney bol považovaný za najväčšieho írskeho básnika od čias Williama Butlera Yeatsa.

Dublin 30. augusta (TASR) - Írsky básnik a laureát Nobelovej ceny za literatúru Seamus Heaney, ktorý patril k najznámejším predstaviteľom súčasnej anglofónnej svetovej poézie, zomrel dnes vo veku 74 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Heaney sa narodil 13. apríla 1939 na farme Mossbawn neďaleko severoírskej obce Castledawson. Jeho básnická tvorba má ťažisko práve v tomto kraji a je naplnená výjavmi slatín a zemiakových polí, ako aj politickou trýzňou v duši írskeho národa.

Heaney bol považovaný za najväčšieho írskeho básnika od čias Williama Butlera Yeatsa. Počas vyše 50-ročnej kariéry vydal 13 zbierok poézie, štyri odborné prozaické diela, dve divadelné hry a mnoho ďalších prác vrátane prekladov.

Ako jeden z mála poetov si dokázal získať priazeň kritiky a zároveň zaznamenal i komerčný úspech. Napriek sláve zostal človekom veľmi plachej a jemnej povahy, ktorý nenávidel mediálny zhon. V roku 1995 mu udelili Nobelovu cenu za literatúru.

Medzi jeho najznámejšie básnické zbierky patria Death of a Naturalist (1966), Wintering Out (1972), North (1975), Field Work (1979), Station Island (1984), The Haw Lantern (1987), The Spirit Level (1996) alebo Human Chain (2010).

"Kdekoľvek som sa vo svete pohyboval, meno Seamusa Heaneyho ihneď prišlo do reči. Veľmi nám bude chýbať," uviedol írsky minister kultúry Jimmy Deenihan. Heaney zomrel v dublinskej nemocnici po krátkej chorobe.