Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Šéfdirigent D. Raiskin uvádza diela P. Vasksa po celom svete

Slovenský filharmonický zbor. (Ilustračná snímka) Foto: TASR/Pavel Neubauer

Raiskin do svojich programov pravidelne zaraďuje diela slovenských skladateľov.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) odohrá nasledujúce aprílové symfonické koncerty pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina. Sólistami dvoch piatkových večerov budú mladí umelci, 1. koncertný majster SF Jarolím Emmanuel Ružička a klaviristka Jordana Palovičová. Zaznejú diela Peterisa Vasksa, Eugena Suchoňa, Carla Nielsena, Antonína Dvořáka, Jána Cikkera a Alexandra Glazunova. Koncerty v priamom prenose odvysiela na stream.filharmonia.sk v piatky 16. a 23. apríla o 19.00 h. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

V úvode koncertu v piatok 16. apríla zaznie Musica serena per orchestra d'archi u nás menej uvádzaného súčasného skladateľa Peterisa Vasksa. Raiskin diela lotyšského autora uvádza po celom svete. "Jeho hudba sa vždy pre mňa vyznačovala zvláštnym napätím, emocionalitou, duchovnou silou a hlavne neskutočnou pravdivosťou a čistotou. Zdá sa mi, že táto vnútorná duchovná čistota, ktorú vyžaruje hudba Peterisa Vasksa, je odrazom jeho spojenia s prírodou: je to farba oblohy, zvuk morských vĺn, šuchot lístia v lese, spev vtákov," uviedol šéfdirigent SF, ktorý mal príležitosť pocítiť reakcie publika na túto hudbu v rôznych častiach sveta. Vypočuli si ju v Nemecku, Českej republike, Poľsku, Rusku, na Islande, v Japonsku, Južnej Afrike i Čile.

"Poslucháči reagujú vždy emotívne s veľkou vďačnosťou - stretnutie s takou krásou je vždy odmenou," podčiarkol Raiskin na margo 11-minútového jednočasťového diela z roku 2015, ktoré autor venoval významnému fínskemu dirigentovi Juhovi Kangasovi. Na aktuálnom online koncerte ho uvedie sláčiková skupina orchestra SF v naštudovaní Raiskina. "S Peterisom sme dlhoroční kamaráti a som rád, že dnes mu môžem zablahoželať k jubileu, 75 narodeninám, uvedením jeho krásnej skladby Musica serena," dodal.

Raiskin do svojich programov pravidelne zaraďuje diela slovenských skladateľov. Na piatkovom koncerte zaznie Fantázia pre husle a orchester, op. 7, ESD 73 Eugena Suchoňa. "Má dve autorské verzie - pre husle a orchester a pre husle a klavír. Vznikla spojením dvoch kontrastných skladieb pre husle a orchester: Burlesky z roku 1933 a Fantázie z roku 1948. Sólový part zaznie v interpretácii Jarolíma Emmanuela Ružičku, 1. koncertného majstra orchestra SF," priblížila Tolstova. Program doplní Symfónia č. 2 "Štyri temperamenty" op. 16 dánskeho skladateľa Carla Nielsena: "K jej napísaniu ho inšpiroval obrázok, ktorý videl v reštaurácii. Komicky vykresľoval štyri ľudské povahy. Hudobné dielo nabité humorom, drámou a dánskou genialitou uzavrie program piatkového online koncertu."