Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Šéfdrigent D. Raiskin uzavrie koncertnú sezónu Slovenskej filharmónie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V úvode koncertov si návštevníci vypočujú predohru k opere nemeckého romantika Carla Mariu von Webera Oberon.

Bratislava 14. júna (TASR) - Šéfdirigent Daniel Raiskin uzavrie aktuálnu 74. koncertnú sezónu Slovenskej filharmónie (SF). Na symfonickej dvojici koncertov vo štvrtok a piatok (15. a 16. 6.) zaznejú diela Carla Mariu von Webera aj Fryderyka Chopina. "Sólistami večerov budú belgický klavírny virtuóz Jonathan Fournel a slovenský organista Marek Vrábel," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

V úvode koncertov si návštevníci vypočujú predohru k opere nemeckého romantika Carla Mariu von Webera Oberon. "V interpretácii Jonathana Fournela, držiteľa mnohých ocenení a víťaznej ceny medzinárodnej Súťaže kráľovnej Alžbety v belgickom Bruseli v roku 2021, zaznie Koncert pre klavír a orchester č. 1 Fryderyka Chopina, ktorý je jedným z najpopulárnejších diel pre tento nástroj," spresňuje filharmónia. Poznamenáva, že "básnik klavíra" skomponoval svoje dva klavírne koncerty - Koncert pre klavír a orchester e mol č. 1 op. 11 a Koncert pre klavír a orchester f mol č. 2 op. 21 v rokoch 1829 až 1830, po návrate do Varšavy. "Napriek tomu, že patria medzi jeho rané diela, sú považované za vrchol jeho varšavskej klavírnej tvorby."

Záverečnú dvojicu symfonických koncertov ukončí Symfónia č. 3 c mol op. 78 Camilla Saint-Saënsa. "Francúzsky skladateľ, klavírny virtuóz, skvelý organista, organizátor a pedagóg venoval svoju Organovú symfóniu pamiatke Franza Liszta, ktorý zomrel v roku 1886," približuje dielo filharmónia.

Tolstova pripomína, že koncom mesiaca odcestuje SF na 14. japonské turné, ktoré sa bude konať od 29. júna do 10. júla. Pôvodne bol umelecký zájazd plánovaný v roku 2020, pre koronavírus sa však neuskutočnil. Teleso sa v Japonsku predstaví s dvoma dirigentmi - Leošom Svárovským a šéfdirigentom SF Danielom Raiskinom. V Japonsku odohrá päť koncertov v troch mestách (Tokio, Yokohama, Akita). Sólistami budú nemecká klaviristka Olga Scheps a japonský violončelista Tatsuki Sasanuma.