Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Záhorská galéria sprístupní výstavu českých vizuálnych umelcov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasťou projektu je viacero sprievodných podujatí určených pre školy a širokú verejnosť.

Senica 19. augusta (TASR) – Záhorská galéria, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja, sprístupní 20. augusta o 17:00 vernisážou kolektívnu výstavu českých vizuálnych umelcov s názvom Je potřeba starat se o své zahrady. TASR o tom informovala Zuzana Dohnalová zo záhorskej galérie.

Na výstave budú prezentovať svoje diela Marek Burcl, Petra Čížková, Jan Karpíšek, Lucie Králíková, Denisa Krausová, Hana Matyášová a Martin Zálešák, ktorí pracujú s environmentálnymi témami.

Názov výstavy je inšpirovaný záverom Voltairovho diela Candide.

„Jeho hrdinovia po mnohých útrapách a strastiach na niekoľko dekád trvajúcom putovaní po svete konečne nájdu možnosť vrátiť sa domov, usadiť sa a užívať si šťastie v pokoji domova, ale predovšetkým záhrady, v ktorej môžu oddychovať a ktorá im dáva nielen základnú obživu, ale tiež estetické a gurmánske potešenie. Býva to často architektúra, ktorá je spájaná s vizuálnym umením, a obraz domu často figuruje aj vo filozofii, záhrada ako prechod medzi 'divočinou' a poriadkom architektúry akoby stála mimo centra pozornosti," uviedla kurátorka výstavy Barbora Lungová.

Súčasťou projektu je viacero sprievodných podujatí určených pre školy a širokú verejnosť. „Prvou bude v rámci vernisáže videoprezentácia s Petrou Čížkovou. O deň neskôr sa uskutoční botanická vychádzka s odborným výkladom do okolia hradu Branč s botaničkou Katarínou Devánovou. Komentovaná prehliadka výstavy sa uskutoční 10. septembra a o týždeň neskôr bude výtvarná dielňa pre školákov. Workshop tvorivého písania sa uskutoční 8. októbra, o deň neskôr bude vychádzka za rastlinnými rituálmi a výstavu uzavrie 10. októbra finisáž výstavy spojená s prednáškou biologičky Zuzany Veverkovej," doplnila Dohnalová.