Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Na podporu zbierky na sereďský kaštieľ bude benefičný koncert

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Do zbierky sa dá prispieť aj prevodom na bankový účet alebo hotovosťou do pokladničky umiestnenej v múzeu.

Sereď 13. júla (TASR) – Benefičný koncert na podporu zbierky na obnovu renesančného portálu seredského kaštieľa sa uskutoční v piatok v múzejnej záhrade Mestského múzea – Fándlyho fary v Seredi. Organizuje ho občianske združenie Vodný Hrad a múzeum, vystúpi speváčka a herečka Petra Sabová, na klavíri Daniela Belancová a Galantské saxofónové kvarteto. Informovala o tom za organizátorov Mária Diková.

Zbierku s názvom Otvárame hradnú bránu vyhlásili už v roku 2019, bola však z dôvodu pandémie prerušená, po predĺžení platnosti sa končí dátumom 21. júla. Cieľová rozpočtovaná suma je 17.686 eur. Zámerom je obnova renesančnej podoby kamenného portálu, ktorý bol súčasťou tretej hradnej brány Šintavského hradu - seredského kaštieľa.

Postavená bola po roku 1600 počas rozsiahlej prestavby hradu na protitureckú bastiónovú pevnosť, realizovanú grófom Stanislavom Thurzom a jeho manželkou, grófkou Annou Rozinou Listiusovou. Do zbierky sa dá prispieť aj prevodom na bankový účet alebo hotovosťou do pokladničky umiestnenej v múzeu.