Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Kultúra

Sezóna v Balete SND vrcholí očakávaným projektom Fashion Ballet ´23

Na archívnej snímke hľadisko Opery a Baletu SND. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pri príležitosti premiéry Fashion Ballet ´23 je vo foyeri SND vystavený výber kostýmov z vlaňajšieho ročníka. Diváci si minuloročné modely môžu pozrieť v priestoroch divadla do 29. júna.

Bratislava 23. júna (TASR) - Spojenie tanca a módy si môžu vychutnať diváci aj v aktuálnej sezóne Baletu Slovenského národného divadla (SND). V piatok ju uzatvára premiérou projektu Fashion Ballet, v ktorom prepája tvorbu slovenských choreografov a módnych tvorcov. Ako informuje SND, druhá premiéra inscenácie sa uskutoční v sobotu 24. júna. "Balet SND následne odohrá už iba dve reprízové predstavenia 21. a 26. novembra," uviedla pre TASR Izabela Pažítková, tlačová tajomníčka SND.

Pokračovanie úspešného projektu prináša v novej edícii opäť štyri pôvodné miniatúry, v ktorých sa predstavia v tandemoch choreografi a módni dizajnéri. "Móda znovu ožije pohybom v originálnych choreografiách a naopak, výtvory módnych tvorcov dokreslia sošnú krásu tanečníkov Baletu SND," približuje projekt národné divadlo.

V jeho druhom ročníku sa stretli tri slovenské módne dizajnérky - Andrea Pojezdálová, Terézia Feňovčíková a Lenka Sršňová s dizajnérom Marcelom Holubcom W. Navrhli kostýmy pre tanečné miniatúry, ktoré vytvorili študentka choreografie Hana Vidová a etablovaní choreografi Dominik White Slavkovský, Martin Winter, Ladislav Cmorej. V štyroch exkluzívnych javiskových miniatúrach účinkujú sólisti a zbor Baletu SND.

"Vlani sme v závere sezóny uviedli pilotný ročník projektu Fashion Ballet. S malou dušičkou som z posledného radu v hľadisku sledoval reakcie divákov. Štyri pôvodné choreografie Kristíny Paulin, Lukáša Timuľaka, Adriana Ducina a Romana Novitzkého boli nakoniec ocenené frenetickým aplauzom. A to nielen pre kvalitne realizované choreografické remeslo, ale i pre originálnu invenciu módnych dizajnérov Martina Hrču, Borisa Hanečku, Pavla Dendisa a Lukáša Krnáča," hovorí šéfdramaturg Baletu SND Kristián Kohút. Latku prvého ročníka sa tvorcom podľa jeho slov podarilo nastaviť pomerne vysoko. "Aj tento rok budem na premiére Fashion Ballet ´23 opäť s malou dušičkou sledovať reakcie divákov a dúfať, že nová edícia projektu bude prijatá s rovnakým nadšením ako pred rokom," dodal.

Pri príležitosti premiéry Fashion Ballet ´23 je vo foyeri SND vystavený výber kostýmov z vlaňajšieho ročníka. Diváci si minuloročné modely môžu pozrieť v priestoroch divadla do 29. júna.