Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SF pozýva na koncerty s čínskou klaviristkou a vokálnymi sólistami

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Úvodnou skladbou večerov bude Koncert pre klavír a orchester č. 24 c mol, KV 491 Wolfganga Amadea Mozarta, ktorý inšpiroval mnoho ďalších skladateľov, napríklad Beethovena či Brahmsa.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Na prvej decembrovej symfonickej dvojici koncertov vo štvrtok a piatok (1. a 2. 12.) sa Slovenská filharmónia (SF) a Slovenský filharmonický zbor (zbormajster Thomas Lang) predstavia pod taktovkou českého dirigenta Petra Altrichtera. Sólistami večerov budú čínska klaviristka Zhang Zuo "Zee Zee" a traja poprední vokálni sólisti – sopranistka Simona Houda Šaturová, mezzosopranistka Jana Kurucová a tenorista Juraj Hollý. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Úvodnou skladbou večerov bude Koncert pre klavír a orchester č. 24 c mol, KV 491 Wolfganga Amadea Mozarta, ktorý inšpiroval mnoho ďalších skladateľov, napríklad Beethovena či Brahmsa. Zaznie v interpretácii klavírnej virtuózky Zhang Zuo "Zee Zee", ktorá sa narodila v Číne. "Laureátka mnohých súťaží Zhang Zuo je pre svoju elektrizujúcu a vášnivú hru považovaná za jednu z najlepších mladých interpretiek. Vyrastala v Nemecku, kde ako päťročná začala navštevovať hodiny klavíra. O tri roky neskôr vyhrala klavírne súťaže a mala prvé koncertné vystúpenia," približuje filharmónia umelkyňu, ktorá prvý klavírny recitál odohrala ako desaťročná. V štúdiách pokračovala v USA na Rochesterskej univerzite a magisterské štúdium ukončila na prestížnej Julliard School. Klaviristka vystupuje v svetových koncertných sálach po boku zvučných orchestrov a je aktívna aj ako komorná hráčka. Získala mnoho medzinárodných ocenení.

Návštevníci koncertu si vypočujú aj Symfóniu č. 2 B dur Lobgesang, op. 52 Felixa Mendelssohna Bartholdyho so Slovenským filharmonickým zborom. Lobgesang (Chválospev) skomponoval skladateľ na objednávku mesta Lipska. "Pri príležitosti 400. výročia vynálezu kníhtlače Johanesom Gutenbergom. Zborové a sólové časti skomponované na biblické texty s protestantským chorálom Nundanketalle Gott, zaznejú po symfonickom úvode diela," uzatvára Tolstova.