Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Ďalší ročník súťaže J. N. Hummela vyhral český klavirista

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Prvé kolo súťaže sa konalo on-line, do druhého kola postúpilo 15 klaviristov. Spolu s finále súťaže sa uskutočnilo v uplynulých dňoch v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Víťazom 10. ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela sa stal český klavirista Robert Bílý. Finále súťaže sa uskutočnilo v sobotu (27. 11.) v bratislavskej Redute. Druhé miesto obsadila klaviristka z Južnej Kórey Kim Sunah a španielsky klavirista Leo de María.

"Všetci traja študujú na Univerzite Mozarteum v Salzburgu a sú držiteľmi mnohých národných a medzinárodných ocenení," priblížila tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF) Martina Tolstova. Českému klaviristovi udelila zároveň porota aj Cenu za najlepšiu interpretáciu klavírneho tria J. N. Hummela.

Do súťaže sa prihlásilo 47 klaviristov zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Poľska, Ruska, Bieloruska, Bulharska, Nemecka, Talianska, Španielska, Nórska, Južnej Kórey, Číny, Japonska, a Taiwanu, ktorí študujú na hudobných školách v Európe a Amerike. Prvé kolo súťaže sa konalo on-line, do druhého kola postúpilo 15 klaviristov. Spolu s finále súťaže sa uskutočnilo v uplynulých dňoch v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Medzinárodná klavírna súťaž J. N. Hummela je jediná hudobná súťaž na Slovensku, ktorá je členom Svetovej federácie hudobných súťaží a Nadácie Alink – Argerich. Iniciátorom vzniku a prezidentom súťaže je slovenský klavirista Marian Lapšanský, generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie. Prvý ročník súťaže sa uskutočnil v roku 1991, odvtedy pokračovala najskôr s dvojročnou, neskôr trojročnou periodicitou.