Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Sfilmovanú legendu o Rožňave ocenili na medzinárodnom festivale

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Animovaný film vznikol v roku 2020 počas letnej školy animovanej tvorby ANIMOsCool, ktorú GOS organizuje už deväť rokov.

Rožňava 8. septembra (TASR) – Animovaný film s názvom Tri zlaté ruže, ktorého námetom je legenda o vzniku mesta Rožňava, získal na medzinárodnom festivale neprofesionálnych filmov UNICA v konkurencii filmov z 25 krajín Čestné uznanie. TASR o tom informovala zástupkyňa riaditeľky Gemerského osvetového strediska (GOS) Anežka Kleinová.

Legenda o vzniku Rožňavy je v animovanom filme spracovaná vo výtvarnom štýle inšpirovanom tradičnou technikou modrotlače. Film bol do Slovenskej kolekcie na 82. kongres a medzinárodný festival neprofesionálnych filmov UNICA nominovaný Národným osvetovým centrom. Na festivale, ktorý sa v auguste konal vo Švajčiarsku, získal v konkurencii vyše 100 filmov z 25 rôznych krajín Čestné uznanie.

"Už nominácia a prezentácia na UNICA bola pre nás veľkou cťou, o to viac nás príjemne prekvapila a potešila informácia o udelení Čestného uznania. Pre Rožňavu, Gemer, Košický kraj sme v tomto ročníku získali ocenenie ako jediní zo Slovenska," uviedla Kleinová.

Animovaný film vznikol v roku 2020 počas letnej školy animovanej tvorby ANIMOsCool, ktorú GOS organizuje už deväť rokov. "Hlavným lektorom ANIMOSCool je skúsený výtvarník a pedagóg Ivan Čepek z Košíc, ktorý k animovanej tvorbe vedie deti a mládež v záujmových umeleckých krúžkoch celoročne," dodala riaditeľka GOS Helena Novotná.