Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SFTA spája udeľovanie filmových cien Slnko v sieti za roky 2020 - 2021

Na archívnej snímke cena Slnko v sieti. Foto: TASR Michal Svítok

Slávnostný ceremoniál slovenských oscarov sa uskutoční počas apríla budúceho roka v Bratislave.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) pre pretrvávajúcu pandémiu výnimočne spája udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti za posledné dva roky. TASR o tom informoval PR manažér Radomír Brhlík.

Novinkou národnej ceny sú kategórie Najlepšie vizuálne efekty a Najlepší televízny film/miniséria/seriál. "Je to po prvý raz, keď do Slnka v sieti môžu prihlásiť svoje projekty aj televízni vysielatelia, prípadne poskytovatelia audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie," vysvetľuje výkonná riaditeľka SFTA Agáta Jeleneková. Spolu s nimi budú filmári bojovať o národné filmové ceny v 19 kategóriách - počnúc kategóriou Najlepší hraný film až po Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre.

Slovenskí producenti, televízni vysielatelia a poskytovatelia audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie môžu svoje diela prihlásiť od 8. do 30. novembra, a to prostredníctvom on-line prihláškového formulára na webovej stránke SFTA. Všetky potrebné informácie sú zverejnené na stránke Slnka v sieti.

Na Slnko v sieti za roky 2020 – 2021 môžu byť prihlásené snímky, ktoré mali premiéru alebo prvé verejné uvedenie medzi 1. januárom 2020 a 31. decembrom 2021. Slovenská kinopremiéra či prvé verejné uvedenie prihlásených snímok musí byť pritom zrealizované medzi 1. januárom 2020 a 31. decembrom 2021.

Slávnostný ceremoniál slovenských oscarov sa uskutoční počas apríla budúceho roka v Bratislave. Priamy prenos z udeľovania národných filmových cien Slnko v sieti odvysiela RTVS na Jednotke.