Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SFÚ hospodáril so ziskom napriek požiaru v digitalizačnom pracovisku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Požiar vylúčil z prevádzky nielen digitalizačné pracovisko, kde boli uložené filmové materiály určené na spracovanie, ale aj kinosály.

Bratislava 28. februára (TASR) - Slovenský filmový ústav (SFÚ) dosiahol v roku 2022 napriek zložitej ekonomickej situácii a požiaru v digitalizačnom pracovisku zlepšený výsledok hospodárenia v sume 21.427,19 eura. Informoval o tom v utorok na verejnom odpočte generálny riaditeľ Peter Dubecký. Tlačovú konferenciu otvorili projekciou fotografií z devastačného požiaru v bratislavskom kine Lumiére, ktorý vypukol ráno 20. septembra 2022.

Požiar vylúčil z prevádzky nielen digitalizačné pracovisko, kde boli uložené filmové materiály určené na spracovanie, ale aj kinosály. V prípade digitálnej audiovízie sú škody vyčíslené na približne päť miliónov eur. V prípade kina Lumiére uviedol Dubecký škodu blížiacu sa k dvom miliónom eur.

Pripomenul, že na november 2022 bola plánovaná posledná fáza rekonštrukcie kina, na ktorú SFÚ ešte v apríli získal finančné prostriedky vo výške 1,6 milióna eur. Kompletná rekonštrukcia kina by sa mala začať v marci, pred letom by mali postupne vracať do pôvodného stavu priestory digitálnej audiovízie. Dubecký podčiarkol, že v súčasnosti Bratislava nemá kino porovnateľné s kinom Lumiére, ktoré v súčasnosti premieta tri predstavenia týždenne na VŠMU a v druhej polovici marce sa začnú aj projekcie v SNG.

Šéf SFÚ konštatoval, že žiadne audiovizuálne dielo nie je z dôvodu požiaru nenávratne stratené. Poškodené filmové materiály ošetrili v spolupráci s Filmovými laboratóriami v Zlíne. Na sanáciu priestorov hľadali dodávateľa vo verejnom obstarávaní. "V priebehu dva a pol mesiaca sme priestory dostali do dnešného stavu, čakajú na návrat do stavu pred 20. septembrom 2022," poznamenal Dubecký s tým, že termín obnovenia činnosti digitalizačného pracoviska i prevádzky kina predbežne stanovili na začiatok 2. polroka 2023.

Zadymenie spôsobilo nepoužiteľnosť digitálnych technológií, niektoré odviezli na posúdenie priamo zahraničným výrobcom. Výsledky expertíz podľa Dubeckého potvrdili, že technológie bude potrebné kompletne vyradiť, čo sa v súčasnosti deje. "Snažíme sa zabezpečiť nový digitalizačný reťazec, pracovisko chceme vrátiť do špičkovej úrovne, akým bolo pred požiarom," dodal a vyjadril sa aj k príčine požiaru. Podľa Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru ňou bola technická porucha na elektrickom motore ventilátora konvektora v klimatizačnej jednotke na strope miestnosti a následne došlo k zapáleniu horľavých materiálov v okolí.

Dubecký poznamenal, že vďaka digitálnemu pracovisku má SFÚ prvýkrát tri filmy nominované na národnú cenu Slnko v sieti v kategórii najlepší dokumentárny film. O cenu sa uchádzajú snímky Dežo Hoffmann - fotograf Beatles režiséra Patrika Lančariča, Odpočítavanie - posledný film Ivana Palúcha v réžii Martina Palúcha a dielo Mareka Kuboša ±90, všetky tri SFÚ koprodukoval.

Celkové náklady inštitúcie vlani predstavovali sumu 6.245.712,62 eura, celkové výnosy boli 6.267.139,81 eura. Šéf SFÚ pripomenul, že inštitúcia ako jediná v rezorte kultúry vlani získala ocenenie od portálu Transparex za vynikajúce výsledky v oblasti verejného obstarávania. Certifikát Zodpovedný obstarávateľ 2021 s hodnotením A+ získal ústav spomedzi 5400 verejných obstarávateľov. V rebríčku hodnotených sa umiestnil na 91. priečke, v kategórii ústredných orgánov štátnej správy mu patrí 20. miesto.