Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Kultúra

Jubilujúci filmový ústav uvedie v Košiciach Rodinné filmové striebro

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Košický Art Film Fest si výročie SFÚ pripomenie aj programovou sekciou 60 rokov Slovenského filmového ústavu.

Bratislava 16. júna (TASR) - Rodinné filmové striebro je názov publikácie, ktorá ponúka 60 pohľadov na slovenskú kinematografiu očami 60 domácich a zahraničných autorov. Jej slávnostná prezentácia bude súčasťou medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa v piatok začína v Košiciach.

Publikáciu, ktorá je súborom 60 esejí o vybraných 60 dielach z dejín i súčasnosti slovenskej kinematografie, vydal pri príležitosti 60. výročia svojho založenia Slovenský filmový ústav (SFÚ). Napísali ju 60 autori zo Slovenska, Česka i ďalších európskych krajín. Podľa vydavateľa nadväzuje na súbor kritických reflexií najreprezentatívnejších diel slovenského umenia 20. storočia z vydavateľstva F. R. & G. spred 20 rokov, ktorý pod názvom Rodinné striebro vyšiel z iniciatívy básnika, publicistu a vydavateľa Olega Pastiera.

Košický Art Film Fest si výročie SFÚ pripomenie aj programovou sekciou 60 rokov Slovenského filmového ústavu, ktorá predstaví klasické dlhometrážne digitálne reštaurované slovenské filmy, uvedené v premiére na prestížnych zahraničných festivaloch klasického filmu. Sú medzi nimi tituly Prípad pre obhajcu (1964) Martina Hollého, Ľalie poľné (1972) Ela Havettu, Prípad Barnabáš Kos (1964) Petra Solana, Každý týždeň sedem dní (1964) Eduarda Grečnera a animovaný film Zbojník Jurko (1976) nestora slovenskej animácie Viktora Kubala, od ktorého narodenia tento rok uplynulo 100 rokov.

Festival premietne aj digitálne zreštaurovaný národopisný dokument Po horách, po dolách (1929) Karla Plicku. "Prvýkrát bol takto uvedený na Medzinárodnom festivale nemého filmu v talianskom Pordenone v roku 2022. Vďaka digitálnym technológiám sa jeho obraz podarilo čiastočne zrekonštruovať a divákovi tak po niekoľkých desiatkach rokov dať možnosť vidieť výsledok porovnateľný s nitrátovou kópiou," hovorí generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký k uvedeniu filmu, ktorý festival v Košiciach premietne so živým hudobným sprievodom Davida Kollara a Tomáša Mutinu. Vo festivalovom programe figurujú zo zbierok ústavu aj tri filmy Juraja Jakubiska v sekcii Pocta Juraj Jakubisko.

Prezentácia publikácie Rodinné filmové striebro sa na Art Film Feste uskutoční v pondelok 19. júna o 17.30 h. Festival potrvá do 23. júna.