Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

SFÚ oslávi 60 rokov publikáciou, blu-ray kolekciou i na festivaloch

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výročie si pripomenú v programe 29. MFF Art Film Fest v Košiciach, kde predstavia klasické dlhometrážne digitálne reštaurované slovenské filmy, uvedené na prestížnych zahraničných festivaloch.

Bratislava 31. marca (TASR) – Slovenský filmový ústav (SFÚ) si 1. apríla pripomenie 60 rokov od svojho vzniku. Jediná pamäťová a fondová štátna príspevková organizácia pôsobiaca v oblasti audiovízie okrúhle výročie oslávi napríklad publikáciou, blu-ray kolekciou i na viacerých festivaloch. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Pri príležitosti výročia chystá SFÚ prehliadku v spolupráci s Národným filmovým archívom (NFA) Praha, ktorý si tento rok pripomína 80 rokov od svojho vzniku. Hlavným zámerom je predstaviť diela ilustrujúce činnosť v archíve a venujúce sa téme uchovávania aj digitalizácie. "Štvorprogram pripomínajúci 60. výročie vzniku SFÚ plánujeme uviesť v pražskom kine Ponrepo v priebehu mája až júna. Recipročne potom na jeseň uvedieme štvorprogram k 80. výročiu NFA v Bratislave, ideálne už v zrenovovanom Kine Lumiére," povedal riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ Rastislav Steranka.

Výročie si pripomenú aj v programe júnového 29. MFF Art Film Fest v Košiciach, kde predstavia klasické dlhometrážne digitálne reštaurované slovenské filmy, uvedené na prestížnych zahraničných festivaloch. Špeciálny program krátkych filmov zo SFÚ uvedie aj Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča. Výročiu sa bude venovať aj desiaty ročník vzdelávacieho seminára Kabinetu audiovizuálnych divadelných umení (KADU) v Bratislave pod názvom Pamäť – archív – kánon.

K výročiu tiež vyjde kniha Rodinné striebro, ktorá nadväzuje na rovnomenný súbor kritických reflexií najreprezentatívnejších diel slovenského umenia 20. storočia z vydavateľstva F. R. & G. spred 20 rokov. Publikácia bude pozostávať z krátkych úvah a esejí o vybraných, minulých aj súčasných dielach našej kinematografie z pera šesťdesiatich autorov.

Výročie si SFÚ pripomenie aj vydaním šesťdielnej blu-ray kolekcie s filmami Obrazy starého sveta (1972) Dušana Hanáka, Pieseň o sivom holubovi (1961) Stanislava Barabáša, Boxer a smrť (1962) Petra Solana, Organ (1964) Štefana Uhra, Prípad pre obhajcu (1964) Martina Hollého a Kristove roky (1967) Juraja Jakubiska.

Tohtoročnou prioritou SFÚ je otvorenie Kina Lumiére, ktoré je po vlaňajšom devastačnom požiari na digitalizačnom pracovisku aktuálne v rekonštrukcii. Otvoriť ho plánujú v septembri.