Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

SFÚ predstavuje online digitálne reštaurované diela režiséra Hollého

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Filmová tvorba Hollého bola žánrovo i tematicky rozmanitá a jeho filmy získali množstvo domácich i zahraničných ocenení.

Bratislava 12. januára (TASR) - Slovenský filmový ústav (SFÚ) pripravil vo virtuálnej kinosále projektu Kino Lumiére doma na január výber z diela slovenského režiséra Martina Hollého, ktorého nedožité 90. narodeniny si pripomenieme v auguste. V programe figurujú menej známe diela režiséra, ktorého preslávili najmä snímky z tatranského prostredia Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971). Miniprofil Hollého otvoril v pondelok (11. 1.) film Smrť šitá na mieru, diváci si môžu pozrieť aj snímky Noční jazdci a Mŕtvi učia živých. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Filmová tvorba Hollého bola žánrovo i tematicky rozmanitá a jeho filmy získali množstvo domácich i zahraničných ocenení. "V dráme Smrť šitá na mieru Hollý zobrazuje dôsledky hospodárskej krízy za prvej republiky na tragickom osude dvoch ľudí pochádzajúcich z rôznych spoločenských tried," priblížila Nôtová film z roku 1979, ktorý rozpráva príbeh majiteľa veľkého krajčírskeho salónu. Ten sa rozhodne najať si pre seba vlastného vraha, aby pred bankrotom zachránil rodinu peniazmi zo životnej poistky. Hlavné úlohy stvárnili Vlado Müller a Milan Kiš.

Počas januára si diváci môžu pozrieť online aj Hollého filmy Noční jazdci (1981) a Mŕtvi učia živých (1983). "Film Noční jazdci sme digitálne reštaurovali minulý rok a v tejto podobe ho mali možnosť zatiaľ vidieť iba diváci na Festivale Lumiére vo francúzskom meste Lyon v októbri minulého roku," hovorí riaditeľ Národného filmového archívu SFÚ Marián Hausner. Ďalej podčiarkol, že na Slovensku sa digitálne reštaurovaný film Noční jazdci zatiaľ nepremietal, jeho uvedenie vo virtuálnej kinosále je preto mimoriadnou udalosťou. "Vzhľadom na súčasnú spoločenskú situáciu sme sa rozhodli pre jeho netradičnú online premiéru, aby ho mali možnosť vidieť v novej podobe aj diváci na Slovensku. Je to však film, ktorý je zážitkom vidieť v priestore tradičnej kinosály, a dúfame, že sa tak stane čoskoro, napríklad pri príležitosti 40. výročia od jeho kinopremiéry," vysvetlil.

Hausner zároveň poukázal na kľúč výberu filmov v Hollého miniprofile. "Zvažovali sme uviesť aj ďalšie diela režiséra Martina Hollého, ale namiesto jeho známejších filmov, ako sú Medená veža a Orlie pierko, či rozprávky Soľ nad zlato (1982) alebo majstrovskej protivojnovej drámy Signum Laudis (1980) sme sa rozhodli dať prednosť jeho menej známym, ale aj pre súčasného diváka zaujímavým filmom Smrť šitá na mieru (1979) a Mŕtvi učia živých (1983)," vysvetlil s tým, že aj tieto dva filmy tiež digitálne reštaurovali v špecializovanom digitalizačnom pracovisku v SFÚ, v ktorom tento rok plánujú aj digitalizáciu Hollého filmu Prípad pre obhajcu (1964).

Dobrodružná dráma Noční jazdci hovorí o pašovaní koní na slovensko-poľskom pohraničí krátko po prvej svetovej vojne. V príbehu proti sebe stoja dve silné osobnosti – vodca pašerákov koní Marek Orban (Michal Dočolomanský) a veliteľ pohraničnej stráže Edo Halva (Radoslav Brzobohatý). Každý z nich háji vlastné záujmy a ich vzájomné stretnutie sa končí zbytočnou smrťou piatich ľudí. Súdobý psychologický film Mŕtvi učia živých je o osudovom stretnutí dvoch mužov s odlišnými postojmi k spoločenskému problému úplatkárstva. Na jednej strane stojí mladý ambiciózny chirurg (Vladimír Kratina), ktorý zásadne odmieta prijať za svoju prácu peniaze od pacientov, na druhej strane stojí vedúci autoservisu (Michal Dočolomanský), pre ktorého je takýto vedľajší príjem samozrejmosťou.

Online predstavenia filmov Martina Hollého si môžu diváci pozrieť vo virtuálnej kinosále vždy v pondelok o 20.20 h na www.kino-doma.sk.