Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Sieň Christie's v New Yorku vydražila diela Picassa i kostru dinosaura

Na archívnej snímke z 12. decembra 2013 kubistická maľba Man with Opera Hat (Muž s operným klobúkom) z roku 1914 od Pabla Piccasa je vystavená v aukčnom dome Sotheby´s v Paríži. Foto: TASR/AP

V rámci aukcie v sieni Christie's sa za rekordne vysokú cenu vo štvrtok predala socha francúzskeho impresionistu Edgara Degasa nazvaná Petite danseuse de quatorze ans.

New York 13. mája (TASR) - Aukčná sieň Christie's v New Yorku na štvrtkovej aukcii vydražila kostru dinosaura, ktorá inšpirovala amerického režiséra Stevena Spielberga k nakrúteniu filmu Jurský park. Jej nový majiteľ, klient z Ázie, ju získal za 12,4 milióna dolárov vrátane poplatkov, informovala v piatok agentúra AFP.

Kostra dravca Deinonychus antirrhopus, prezývaná Raptor, pozostáva zo 126 kostných fosílií a je dlhá viac ako tri metre. Býva označovaná za najkompletnejšiu svojho druhu. Objavená bola pred niekoľkými rokmi vo Vlčom kaňone v štáte Montana a odvtedy bola v súkromných rukách.

AFP poznamenala, že dinosaurie kostry sú v poslednom období pomerne častým oživením aukcií. Bolo to tak aj v prípade Big Johna, osem metrov dlhej kostry Triceratopsa, ktorú v októbri roku 2020 za 6,6 milióna eur vydražil americký súkromník.

AFP poznamenala, že paleontológovia sú z tejto situácie nie veľmi nadšení, lebo takýto predaj fosílií vnímajú ako stratu príležitosti na ich vystavenie v múzeách.

V rámci aukcie v sieni Christie's sa za rekordne vysokú cenu vo štvrtok predala socha francúzskeho impresionistu Edgara Degasa nazvaná Petite danseuse de quatorze ans. Jej kupec ju získal za 41,6 milióna dolárov, čo je najvyššia suma, aká kedy padla na aukcii za dielo francúzskeho umelca.

Táto socha pritom nie je originál - ten je vystavený v Národnej galérii umenia vo Washingtone. Ide o jednu z replík, ktorú desať rokov po Degasovej smrti vyhotovil Adrien-Aurélien Hébrard.

Iná replika tohto istého diela sa v roku 2015 predala za 22,2 milióna eur.

Za rekordnú cenu - 48,48 milióna dolárov – sa vo štvrtok predala aj bronzová socha hlavy Tte de femme (Fernande) od Pabla Picassa, ktorá sa tak stala najdrahším "bronzom" tohto španielskeho umelca, aký sa kedy predal na aukcii.

Toto dielo predalo Metropolitné múzeum v New Yorku, ktoré dostalo ako dar iný exemplár tejto sochy.