Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Skupina Banda vydáva nový album Telegrafy, predstaví ho na turné

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Nový album obsahuje dvanásť autorských aranžmánov málo známych ľudových piesní. Sú to hlavne slovenské, ale aj dve rusínsko-ukrajinské a jedna rómska pieseň.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Úspešná slovenská world music formácia vydáva nový album s názvom Telegrafy, ktorý predstaví na ôsmich koncertoch. Tým prvým bude vystúpenie 10. októbra v bratislavskom Ateliéri Babylon. Ďalšími zastávkami budú Košice (11. 10.), Bátovce (12. 10.), Zvolen (13. 10.), Praha (24. 10.), Brezno (25. 10.), Prešov (26. 10.) a Nové Mesto nad Váhom (31. 10.). TASR informovala PR manažérka Nora Krchňáková.

V našich už skoro zabudnutých ľudových piesňach sa skrývajú hodnoty, ktorými sa môžeme inšpirovať aj v súčasnosti. Treba po nich siahnuť a vdýchnuť im nový život takým spôsobom, že zaujmú a obohatia nielen domáce publikum, ale môžeme sa nimi, ako originálnym slovenským produktom, úspešne prezentovať aj vo svete.

Tým sa riadi skupina Banda aj na treťom štúdiovom albume s názvom Telegrafy. Aranžmány vznikali počas ostatných štyroch rokov. Pri ich tvorbe sa hudobníci inšpirovali najmä slovenskou tradičnou ľudovou hudbou, ale aj inými hudobnými žánrami. Nahrávanie, mixáž a mastering sa realizovali v trnavskom Študiu J.

„Dôležité je, aby boli pesničky hudobne a textovo zaujímavé a neotrepané, čiže vyhýbame sa tzv. odrhovačkám. Zo stoviek, možno až tisícov titulov z hrubých zbierok a archívnych nahrávok, vyberáme také piesne, aby aj po stáročiach mali čo povedať súčasnému publiku,“ hovorí o novom albume líder formácie Samo Smetana.

Nový album obsahuje dvanásť autorských aranžmánov málo známych ľudových piesní. Sú to hlavne slovenské, ale aj dve rusínsko-ukrajinské a jedna rómska pieseň. Aj keď hudobníci vychádzajú z dôverného poznania slovenských hudobných tradícií, je to nová, svieža a komunikatívna hudba.

Banda nahrala album v obsadení Samo Smetana (spev, husle, mandolína), Eva Brunovská (spev, klávesy), Alžbeta Lukáčová (spev, ústna harmonika, cimbal), Ivan Hanula (spev, viola, mandolína, buzuki), Peter Obuch (spev, kontrabas) a Igor Ajdži Sabo (spev, bicie). K niektorým nahrávkam si skupina do štúdia pozvala viacerých hostí, speváka Štefana Šteca, fujaristu Karola Kočíka, gajdoša Juraja Dufeka, spevácku skupinu Ženy z Muzičky a dychovú hudbu Verešváranka. Kapela album uvedie do života na prvom koncerte celej jesennej šnúry 10. októbra v bratislavskom Ateliéri Babylon.

„Naše turné sa začína v Bratislave a okrem Prahy, kde album oficiálne predstavíme českej verejnosti, to bude ešte šesť ďalších kultúrnych priestorov v slovenských mestách, ktoré roky fungujú ako pozitívne ostrovy nezávislej a kvalitnej kultúry. Stoja za nimi rozhľadené osobnosti, ktoré slovenská verejnosť málo pozná a oceňuje. Na celú šnúru, ktorá je prvým ozajstným turné v histórii kapely, sa veľmi tešíme. Priazeň a potlesk publika je obrovský nakopávač energie. Bez tejto motivácie by človek tak náročnú činnosť, akou je nekomerčná, vnútorne hodnotná hudba, dlhodobo vykonávať nemohol,“ priznáva spevák a huslista Samo Smetana.