Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Skupina Basawell vydáva album Zahraj mi, predstavila ho na koncerte

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Autorsky sa pod album podpísali Matúš Tkáč, Matej Tkáč, Filip Luterán a Šimon Piskura, textami prispel Vladimír Puchala.

Prešov 8. apríla (TASR) - Ľudová hudba kraľovala v nedeľu večer (7. 4.) v Prešove. Domáca skupina Basawell vydala nový, v poradí tretí album Zahraj mi. Predstavila a do života ho uviedla na dvojkoncerte v Divadle Jonáša Záborského.

Ľudovka je medzi poslucháčmi stále populárna, hlavne na východe Slovenska. Potvrdili to diváci v sále, ktorí pridali svoje hlasivky už pri prvých piesňach A od Prešova, Kriačok ľalijovij, Lipka, Nepovedz ty dievča materi, Ešte si ja pohár vínka vypijem, Pobozkaj ma, Zahraj mi, Nebo hore, zem je dolu, Máš lásku, kým ju dáš či Darmo ma mamičko.

Uprostred koncertu uviedli nový album hostia - predseda Prešovského kraja Milan Majerský, Miriam Lexmann, prešovský primátor František Oľha a mecenáš kapely Juraj Micko. Kapela si pozvala aj hostí, boli nimi Ľudová hudba Beťarky z Pečovskej Novej Vsi, súbor Šarišan, speváčka Anna Servická, tanečná skupina Čerkoše a Ján Jakubčin, zabávač a moderátor večera, známy zo skupiny Drišľak. V hľadisku bola počas celého koncertu výborná nálada a tak nečudo, že divákom sa ani nechcelo odchádzať. O popularite kapely svedčí fakt, že dvakrát vypredala veľkú sálu divadla.

Nový album Zahraj mi ponúka dvanásť skladieb, sú nimi Darmo ma mamičko / Mám ja hrušku, Zahrám ti, Oj, pila ja, Taliansky mix, Máš lásku, kým ju dáš, Kedz som išol, išol / Sambarió, Oj zabava / Oj na hori / Bude vojna bude, Na kolotoči, Anička, dušička / Trenčín dolinečka, Nebo hore, zem je dolu, Javorovo lisce / Umarla nam karčmaročka, Tota Heľpa / Fairytale.

Album nahrala kapela v zložení Matúš Tkáč (husle, spev, primáš kapely), Filip Luterán (akordeón, spev), Matej Tkáč (cimbal, spev), Šimon Piskura (bicie, perkusie), Michal Foltín (viola, spev), Tomáš Vavrek (kontrabas, spev). Autorsky sa pod album podpísali Matúš Tkáč, Matej Tkáč, Filip Luterán a Šimon Piskura, textami prispel Vladimír Puchala.

Skupina Basawell je na scéne od roku 2019, jej repertoárom je ľudová hudba s prvkami popovej muziky. Od klasickej ľudovkovej kapely sa líši najmä používaním bicích a perkusií. V novembri 2020 vydala debutový album Bez muziky bieda, v júli 2022 pridala druhý album Šťastie...o ňom spievam.