Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Skupina Coldplay prestane nahrávať v roku 2025, oznámil jej frontman

Chris Martin zo skupiny Coldplay, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Skupina Coldplay, známa svojimi hitmi ako Yellow, Clocks, Fix You či The Scientist vydala svoj prvý štúdiový album Parachutes v roku 2000.

Londýn 23. decembra (TASR) - Frontman britskej rockovej skupiny Coldplay Chris Martin vyhlásil, že táto úspešná formácia v roku 2025 prestane nahrávať nové skladby. Martin však zároveň potvrdil, že jeho skupina bude pokračovať v koncertnej činnosti, informuje tlačová agentúra AFP.

Skupina Coldplay, známa svojimi hitmi ako Yellow, Clocks, Fix You či The Scientist vydala svoj prvý štúdiový album Parachutes v roku 2000. Skupina odvtedy nahrala ďalších osem vrátane najnovšieho Music of the Spheres, ktorý vyšiel v októbri tohto roku a bude ho na budúci rok sprevádzať svetové turné.

Martin v rozhovore pre stanicu BBC odvysielanom vo štvrtok večer uviedol: "Naša posledná riadna nahrávka vyjde v roku 2025 a potom - myslím si - budeme už len koncertovať." Spevák dodal, že jeho skupina, založená v roku 1996, by mohla pokračovať v "kolaboratívnych projektoch", ale tvorba Coldplay už bude uzavretá.

Martin v októbri pre hudobný magazín New Musical Express uviedol, že skupina hodlá skončiť po 12 štúdiových albumoch. "Do ich výroby musíte vložiť všetko. Mám túto činnosť rád a je skvelá, ale je to veľmi intenzívne," zdôraznil hudobník.

Najnovšia platňa Coldplay s názvom Music of the Spheres obsadila priamo po vydaní prvé miesta rebríčkov a stala sa najrýchlejšie sa predávajúcim albumom v Spojenom kráľovstve, uvádza spoločnosť Official Charts Company. Na vrchol rebríčkov sa dostali aj všetky predchádzajúce štúdiové albumy skupiny.

Chris Martin (44) bol v rokoch 2003-2016 ženatý s americkou herečkou Gwyneth Paltrowovou (49), s ktorou má dve deti.