Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Skupina Hex chystá unikátny výberový album

Skupina Hex Foto: TASR/Štefan Puškáš

Skupina Hex je na scéne už viac ako 20 rokov. Prvý koncert odohrali 17. februára 1990 v bratislavskej Petržalke. Na svojom konte majú osem radových albumov, jednu výberovku a jedno DVD.

Bratislava 7. marca (TASR) - Bratislavská skupina Hex sa o štyri dni prehupne do kategórie štyridsiatnikov, keď 11. marca oslávi 40. narodeniny aj štvrtý z jej členov Peter „Ďuďo“ Dudák.

Pri tejto príležitosti sa rozhodla pre fanúšikov pripraviť prekvapenie v podobe výberového albumu. Kapela sa však chystá ku klasickej výberovke pridať aj ďalšie CD, ktoré naspievajú jej blízke skupiny a interpreti.

Začiatkom leta plánujú Hexáci vydať druhý výberový album. Fanúšikovia sa môžu tešiť na 15 historických skladieb plus dve novinky. „Povedali sme si, že je čas zosumarizovať našu tvorbu. Pôjde o výber pesničiek od prvej platne Ježiš Kristus nosí krátke nohavice z roku 1992 až posledný album Ty a ja z roku 2010. Zrekapitulujeme teda na jednom CD celú našu kariéru, ktorú chceme priblížiť mladšiemu publiku, s ktorým sa stretávame na festivaloch. A samozrejme to bude darček aj pre našich dlhoročných fanúšikov, ktorí nás podporujú od začiatku,“ uviedol pre médiá líder a bassgitarista skupiny Tomáš Yxo Dohňanský.

Skupina Hex je na scéne už viac ako 20 rokov. Prvý koncert odohrali 17. februára 1990 v bratislavskej Petržalke. Na svojom konte majú osem radových albumov, jednu výberovku a jedno DVD. Odohrali vyše 1000 koncertov hlavne na Slovensku, ale aj v Čechách, v Slovinsku, Maďarsku, v Anglicku aj v Spojených štátoch. Aj preto si určite zaslúžia poctu, ktorú pripravujú ako bonusové CD k výberovému albumu.

Zdalo sa nám ako celkom dobrý nápad dať urobiť coververzie našich pesničiek iným interpretom. Tým pádom bude naša výberovka vlastne dvojcédečko. Zatiaľ prezradím, že na albume zahrajú skupiny Para, Puding Pani Elvisovej, Le Payaco alebo Polemic. Pribudnú aj ďalší, ktorých máme radi, alebo ktorých sme ovplyvnili,“ dodáva s úsmevom Yxo.

Skupinu Hex čaká klasické koncertné leto, k výberovke chce ale pripraviť aj špeciálny koncert. Pozve všetky kapely, ktoré nahrali jej skladby na albume. Fanúšikovia si tak vychutnajú hexácke pesničky v podobe zmesi rôznych štýlov.