Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Rocková skupina Midnight Oil dostala Zlatú medailu ľudských práv

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Oznámenie o udelení tohto ocenenia prichádza dva týždne pred vydaním nového štúdiového albumu skupiny s názvom The Makarrata Project.

Sydney 16. októbra (TASR) - Austrálskej rockovej skupine Midnight Oil udelila nadácia Sydney Peace Foundation (SPF) Zlatú medailu za ľudské práva. Politicky angažovaná formácia dostala ocenenie za svoju "dlhodobú podporu presadzovania ľudských práv s výrazným a ďalekosiahlym vplyvom", informuje denník The Guardian.

SPF každoročne udeľuje mierovú cenu Sydney Peace Prize od roku 1998, ale Zlatú medailu za ľudské práva získalo dosiaľ iba niekoľko osobností: zakladateľ organizácie WikiLeaks Julian Assange, člen hnutia Résistance Stéphane Hessel, činiteľka OSN pre klimatické zmeny Christiana Figueresová, tibetský dalajláma Tändzin Gjamccho, bojovník proti apartheidu Nelson Mandela a budhistický filozof Daisaku Ikeda.

Skupina Midnight Oil je "austrálskym priekopníkom ľudských práv", uviedol vo vyhlásení predseda SPF Archie Law. "Táto medaila je uznaním tohto neúnavného úsilia, ako aj jej environmentálneho aktivizmu, humanity a odhodlania podporovať spravodlivosť prostredníctvom svojej hudby a skutkov," dodal.

"Zápas o mier - a jeho partnerku spravodlivosť - je univerzálny a už celé desaťročia predstavuje jadro našej tvorby i aktivít. Skutočný mier dnes znamená dosiahnutie trvalého vyrovnania s prvými obyvateľmi tejto krajiny a zahŕňa podniknutie okamžitých krokov na ochranu nášho vážne ohrozeného životného prostredia,"
vyhlásil frontman skupiny a bývalý minister austrálskej federálnej vlády Peter Garrett.

Skupine, ktorú ďalej tvoria Jim Moginie, Rob Hirst, Martin Rotsey a Bones Hillman, oficiálne odovzdajú zlatú medailu 26. novembra počas naživo streamovaného podujatia.

Oznámenie o udelení tohto ocenenia prichádza dva týždne pred vydaním nového štúdiového albumu skupiny s názvom The Makarrata Project, ktorý vznikol so zámerom upriamiť pozornosť na potrebu zlepšenia vzťahov s aborigénskym obyvateľstvom. Každá z jeho piesní predstavuje spoluprácu s domorodými interpretmi. Skupina z neho zverejnila dosiaľ dve skladby - Gadigal Land a First Nation.

Posledným trackom na albume je čítanie aborigénskej deklarácie Uluru Statement From The Heart významnými predstaviteľmi domorodého obyvateľstva Austrálie. Časť výťažku z predaja albumu pôjde organizáciám na podporu zmienenej iniciatívy.