Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Skupina The Buttons vydala nový album The Buttons & Friends

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Skupina Buttons prišla na hudobnú scénu v roku 1963, získali si pomenovanie bratislavskí Rolling Stones, pretože hrali skladby tejto anglickej kapely.

Bratislava 23. júna (TASR) - Bratislavská skupina The Buttons vydala nový album. Dnes už legendárni 'prešporáci' mu dali názov The Buttons & Friends a vychádza po desiatich rokoch od vydania debutového albumu The Buttons Between The Stones.

Album ponúka jedenásť piesní, sú nimi What's Your Name, Dáš mi, Pavučina pocitov, Vstaň, Thank You, Stále, Správny vek, Milá slečna, Hodiny, Dávam si zbohom a Ďakujem. Hudbu zložili členovia kapely Ervín Fulmek, Kamil Paulovčin, textami prispeli Kamil Peteraj, Martin Sarvaš a Ema Mázik. Pieseň Hodiny z roku 1965 napísal Juraj Eperješi a bola hitom inej bratislavskej skupiny Phantoms.

Album predstavila kapela v utorok večer (22. 6.) na koncerte v bratislavskom Ateliéri Babylon, do života ho uviedli známe osobnosti, Petr Janda, líder skupiny Olympic, a Jožo Ráž, frontman skupiny Elán. 'Gombíky' ju nahrali v bratislavskom JB Recording studio, hudobným producentom je Ján Baláž, ktorý sa s Jánom Červenkom postarali aj o mix a mastering.

„Myšlienka na album vznikla pred desiatimi rokmi s tým, že keď sme už jeden album urobili, klavirista povedal, že má tri pesničky, tak ich môžeme začať skúšať. Postupne sa to nabaľovalo, za tých ďalších skoro jedenásť rokov pribudli ďalšie a prihlásili sme sa Jankovi Balážovi do štúdia a postupne sme to nahrávali. Na pódiu sme to hrali prvýkrát, ešte sme to nikde nahrali,“ povedal pre TASR po koncerte spevák Dodo Šuhajda.

Na archívnej snímke hudobník Jozef Šuhajda.
Foto: TASR - Dano Veselský


„Bola to fajn robota s touto kapelou, akurát oni sa nikde neponáhľali. Tak som im zo srandy hovoril, že chlapi dokončite to cédečko a vydajte ho, aby ste sa toho ešte dožili. Musel som ich už aj trocha ponaháňať. Neviem to povedať presne, ale nahrávali sme ho s prestávkami tak štyri roky. Nahral som im na album aj niektoré sóla a jednu pesničku som aj naspieval, pôvodne som im iba pomohol s frázovaním, nakoniec som to nahral celé,“ doplnil Ján Baláž.

Skupina Buttons prišla na hudobnú scénu v roku 1963, získali si pomenovanie bratislavskí Rolling Stones, pretože hrali skladby tejto anglickej kapely. Boli prví, ktorí do Prahy priviezli celý koncertný program, zložený z piesní tejto skupiny.

„My sme boli v Prahe prvýkrát v roku 1965 a 1966, hrali sme v Olympic klube v Spálenej ulici, to bol klub Petra Jandu a skupiny Olympic. Boli sme pozvaní a tam som sa s Petrom zoznámil. Odvtedy sme kamaráti, s malými prestávkami, potom sme sa začali priateliť aj rodinne, začal som ho navštevovať ešte v jeho starom byte, potom v Střibrnej Skalici, kde býva doteraz,“ spresnil Šuhajda výber hosťa z Prahy.

„My sa kamarátime minimálne 50 rokov a sme dobrí priatelia, poznáme sa s rodinami, navštevujeme sa, prajeme si k narodeninám, k Vianociam, sme stále v kontakte. Ale že vydá novú platňu, mal som z toho radosť, lebo platňa je fajn, Jano Baláž to urobil senzačne, veľmi im pomohol,“ doplnil pre TASR Petr Janda.