Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Skupina Tolstoys predstavila nový singel a videoklip Tempo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

V obmedzenom režime sa hudobníkom podarilo dať dokopy aj nápadité video, ktoré natočila Tolstovej spolubývajúca Natália Pavlove, študentka pražskej FAMU.

Bratislava 24. mája (TASR) – Slovenská formácia Tolstoys predstavila nový singel s názvom Tempo, ku ktorému nakrútila aj video. Pesnička vznikala medzi Prahou, Bratislavou a Berlínom po mnohých hodinách internetových konferenčných hovorov. Tolstoys na nej spolupracovali s novozélandským producentom žijúcim v Nemecku Drewom Dealom z kapely People Club, o mastering sa postaral berlínsky producent Zino Mikorey. TASR o tom informoval PR manažér Alexander Čerevka.

Skôr ako vypukla koronakríza, mali pred sebou Tolstoys hektické obdobie. Pripravovali české turné s kapelou Viah a v deň, keď sa uzavreli hranice, mali na Slovensku natáčať videoklip k singlu z pripravovaného druhého albumu. Nič z týchto plánov sa neuskutočnilo a ústredná dvojica Ela Tolstová a Michal Smetana navyše ostala od zvyšku kapely oddelená v Prahe. S prežívaním aktuálnej situácie sa Tolstoys vyrovnávajú prostredníctvom novej skladby a videa Tempo.

V obmedzenom režime sa hudobníkom podarilo dať dokopy aj nápadité video, ktoré natočila Tolstovej spolubývajúca Natália Pavlove, študentka pražskej FAMU. Kamaráti tiež pomohli s prenájmom techniky či módnym „koronakostýmom“, ktorý vytvorila mladá návrhárka Vivien Babicová.



Život kapely Tolstoys sa uzatvorením hraníc dočasne zastavil. Do úvahy neprichádzali ani profesionálne live stream koncerty. „Z nabitého programu sa zrazu stal zmätený pocit ničoty. Už po týždni v karanténe nám bolo jasné, že ničnerobenie, pokoj a čas na oddych nám v takejto extrémnej dávke vôbec nevyhovujú. Začali sme preto hľadať spôsob, ako zostať v kontakte, využiť čas zrušených koncertov a vytvoriť niečo nové,“ uviedla pre médiá speváčka a skladateľka Tolstová.

Tolstoys je mladá bratislavská kapela okolo speváčky a skladateľky Ely Tolstovej. Vďaka debutovému albumu Botanika z októbra 2017 sa im podarilo veľmi rýchlo etablovať na slovenskej aj českej scéne. Majú za sebou vystúpenia na Pohode, Grape Festivale, Colours of Ostrava, Waves Vienna, Eurosonic Noorderslag, Besede u Bigbítu alebo MENT Ljubljana. Aktuálne pripravujú materiál na druhý album, ktorý vyjde začiatkom roka 2021. Kapelu ďalej tvoria Pavol Rehák (klavír), Matej Herceg (bicie), Michal Smetana (kontrabas/basgitara) a Frederika Camastra (husle).