Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Kultúra

Skupina Turbo vydáva nový album Noční dravci

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Turbo je na albume v mimoriadne dobrej kondícii, hrá ako už roky nehralo.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Známa česká skupina Turbo vydáva po ôsmich rokoch nový štúdiový album s názvom Noční dravci. Predchádzajúci album Žár vyšiel v máji 2012. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Novinka ponúka trinásť nových songov. Sú nimi Miss nebe, Konečná, Bílý princ, Ty tělem svým i povahou jsi anděl, Goodbye Forever, Vznešenost v tváři zemřelých, Království ledový, Nech slzy kanout, Noční dravci, Dívce v přítmí, James Bond, Nech si to tvoje víno levný a Vesmír je chrám.

Skupina si album pripravila k 40. výročiu svojej existencie, ktoré oslávi budúci rok. Novým albumom nadväzuje na to najlepšie zo svojej histórie, čo potvrdzuje aj fakt, že v šiestich z trinástich skladieb sa ku kapele vracia rockový textársky veterán Ladislav Vostárek.

„Patrí mu naša veľká vďaka za to, že v sebe našiel silu a invenciu pracovať s veľkým nasadením na albume aj po ťažkej životnej skúške,“ uviedol spevák a gitarista Miroslav Chrástka a dodáva: „Noční dravce považujem za jednu z najnáročnejších a zároveň najkrajších etáp svojho života. Celkom úprimne, album je pre mňa srdečnou záležitosťou bez akýchkoľvek kompromisov.“

Turbo je na albume v mimoriadne dobrej kondícii, hrá ako už roky nehralo a Chrástkovi sa definitívne podarilo vystúpiť z tieňa bývalého frontmana a tvorivého motora skupiny, predčasne zosnulého Richarda Kybica.

Ako ostatní kolegovia z hudobnej rodiny, aj Turbo muselo preložiť všetky svoje vystúpenia na budúci rok. Skladby z nového albumu si tak fanúšikovia môžu zatiaľ vypočuť v slúchadlách či z reproduktorov.

Skupinu Turbo založil gitarista a spevák Richard Kybic na jeseň roku 1981. V júni 1984 vydali debutovú platňu Turbo. Úspešná bola ich druhá LP platňa To bude pánové jízda v roku 1985, z nej je aj superhit Chtěl jsem mít. V ankete Zlatý slávik boli za roky 1987 a 1988 zhodne na 2. mieste. Získali dvakrát zlatú platňu za 200-tisíc predaných nosičov. Richard Kybic zomrel 12. mája 2003 (mozgový nádor) vo veku 53 rokov.