Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Skupina Vidiek sa vracia do Veľkej Británie

JÁN KURIC, líder populárnej skupiny Vidiek. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vidiek určite nevynechá žiaden zo svojich hitov a na ten úplne prvý, na pesničku Vidiečan, sa ku kapele v Londýne pridajú aj miestne folklórne súbory Karpaty a Morena.

Bratislava 22. mája (TASR) - Neprešiel ešte ani rok od vystúpenia skupiny Vidiek počas letných olympijských hier v Londýne (Vidiek koncertoval 10. augusta 2012 v Sofa Zone v londýnskom The 229 Venue na Great Portland Street) a Albión sa opäť môže tešiť na slovenské pesničky. Vidiek tentokrát vystúpi v piatok 24. mája v klube The Arch v Manchestri a deň nato v londýnskej The 229 Venue.

Ako povedal pre TASR spevák Jano Kuric „po celosvetovom turné, počas ktorého sme v máji navštívili Nitru, Žilinu, Banskú Bystricu, Šaľu a Bratislavu, sa vydáme na vidiek do Manchestru a Londýna, aby sme sa tam opäť stretli s hudbymilovnými Slovákmi a priniesli tak kultúru aj do týchto vzdialenejších miest, ktoré sú slovenskými skupinami často neprávom opomínané. Veď či nemajú aj Detvanci či Kysučania z Londýna právo na zábavu?“

Vidiek určite nevynechá žiaden zo svojich hitov a na ten úplne prvý, na pesničku Vidiečan, sa ku kapele v Londýne pridajú aj miestne folklórne súbory Karpaty a Morena. Organizátor londýnskeho koncertu Štefan Krasňanský pre TASR o programe prezradil ešte viac: „Vidieku na Main Stage „predskakuje“ česká skupina Wohnout a po koncerte pokračuje CS Party na Dance stage až do skorého rána.“

Skupina Vidiek patrí k dlhoročným stáliciam slovenskej hudobnej scény. Od roku 1981 sa datuje založenie skupiny Ventil RG, pôvodne sa volali Krach a hrali punk-rock. Z tohto obdobia boli hity Fajčenie škodí zdraviu a Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra rádioaktívny, ktorých texty napísal Daniel Mikletič. Rozišli sa v polovici 80-tych rokov. Na jej báze vznikla v roku 1987 skupina Vidiek, rok nato vydali debutový album Nechajte si ju, ďalšími boli Vidiek v roku 1994, Tri štyry (1997), Výber live (2000) a Nové časy (2003). Skupina Ventil RG sa vrátila na pódium v roku 2007 a vydala live album Randal 2007. V závere roka 2009 vyšla pod názvom Best Of kompilácia hitov z ich doterajšej viac ako 20-ročnej dráhy.