Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Sláčikové kvarteto Tanečného divadla Ifjú Szivek vydáva CD

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Tanečné divadlo Ifjú Szivek je jednou z najvýznamnejších umeleckých dielní maďarského folklórneho hnutia a umeleckého života Maďarov na Slovensku.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Koncom novembra prichádza na hudobný trh nový album sláčikového kvarteta Tanečného divadla Ifjú Szivek. Novinku pod názvom Giuoco Piano môžu nájsť fanúšikovia v najbližších dňoch aj na najväčších hudobných streamovacích portáloch. "Krst platne bude pre obecenstvo dostupný prostredníctvom 'IS stream' na on-line plochách tanečného divadla," TASR o tom informovala umelecká tajomníčka Karmen Bartalská.

Dodala, že vydanie novej platne divadla sa oneskorilo v dôsledku pandémie: "Vytvorenie zvukového záznamu sa miesto pôvodne plánovaného májového termínu uskutočnilo iba v septembri."

Album prináša autentickú inštrumentálnu hudbu, ale aj sláčikové kvartetá, ktoré zložili skladatelia Máté Hegedus a Gergely Dávid Hegedus. Nechýbajú hudobné party z kultových predstavení tanečného divadla - Autentika, Sedemdesiatsedem verbunkov a Allegro Molto Barbaro.

Krst CD Giuco Piano sa uskutoční v priebehu decembra v bratislavskom Primaciálnom paláci bez prítomnosti divákov. Záznam koncertu bude dostupný koncom roka na streamovacom portáli navstevnik.online, kde divadlo spustilo projekt "IF stream", v rámci ktorého zverejňuje záznamy z predstavení každú stredu od 20.00 h.

Tanečné divadlo Ifjú Szivek je jednou z najvýznamnejších umeleckých dielní maďarského folklórneho hnutia a umeleckého života Maďarov na Slovensku. Tradičnú hudobnú a tanečnú kultúru strednej Európy prezentuje prostredníctvom divadelných predstavení doma i v zahraničí. Zriaďovateľom inštitúcie je Ministerstvo kultúry SR.