Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Na hrade Slanec pokračuje obnova, motor lanovky vyniesol vrtuľník

Na snímke vrtuľník AS 355N prenáša motor lanovky s hmotnosťou zhruba 250 kilogramov. Slanec, 12. júla 2021. Foto: TASR – Marián Holubčík

Motor priviazali k vrtuľníku na 20-metrové lano na lúke pri obci, následne ho letecky prepravili na hrad. Presun trval zhruba 12 minút.

Slanec 12. júla (TASR) – Na hrade Slanec v pondelok začali s ďalšou etapou jeho obnovy. Pomocou vrtuľníka zároveň prepravili na hrad motor lanovky, ktorou budú k pamiatke vynášať materiál na stavebné práce.

Ministerstvo kultúry (MK) SR poskytlo podľa starostu obce Slanec v okrese Košice-okolie Jozefa Belu na tohtoročný projekt dotáciu 17.000 eur. Obnova sa týka veže Nebojsa, severozápadnej bašty i múra paláca s gotickým oknom.

Na hrade bude pôsobiť odborný murár i dobrovoľníci, nezamestnaných cez úrad práce, ktorí by mali v rámci projektu na hrade pracovať, však zatiaľ nemajú, hoci starosta oslovil aj okolité obce. „Sezóna sa začala veľmi neskoro, od začiatku roka sa v médiách šírila správa, že projekt nebude a mám taký pocit, že ľudia si už našli brigády a iné zdroje príjmu. Hoci sme bojovali, aby tento projekt bol, máme teraz problém s nedostatkom nezamestnaných, potrebovali by sme minimálne ôsmich. Máme nejaké ponuky, keďže sme zverejnili voľné pracovné miesta na úrade práce, ale musíme to overiť a urobiť nejaké výberové konanie,“ povedal pre médiá Bela.

Materiál na hrad ležiaci na kopci nad obcou bude vynášať lanová dráha. Jej opravený benzínový motor s hmotnosťou zhruba 250 kilogramov prepravil popoludní na hradné nádvorie vrtuľník AS 355N. Transport bezplatne zabezpečila Slovak Training Academy (STA), ktorá v Košiciach cvičí pilotov vrtuľníkov. „Vítame takúto pomoc, keďže na hrade je vybudovaný iba turistický chodník a existuje príliš vysoké riziko dopravovať to traktorom. Môže sa na nespevnenom teréne šmyknúť a padnúť dole, v niektorých miestach je strmý výstup na skalnatom podloží,“ vysvetlil starosta.

Motor priviazali k vrtuľníku na 20-metrové lano na lúke pri obci, následne ho letecky prepravili na hrad. Presun trval zhruba 12 minút, pilot sa musel vo vzduchu vyrovnať s miernym vetrom a udržať stabilitu nákladu.

„Nie je to pre nás žiadna novinka, pretože bežne využívame tento typ vrtuľníka práve na letecké práce. Máme tu najskúsenejšieho pilota v našej spoločnosti, viazači sú tí najlepší, ktorých na Slovensku máme. Snažíme sa správať zodpovedne k nášmu regiónu, preto sme prišli s touto pomocou hradu Slanec,“ uviedol odborný konzultant STA Lukáš Halás.

Obnova hradu pod vedením obce a občianskeho združenia Zachráňme hrad Slanec sa začala v roku 2012. V pláne je okrem iného dokončenie veže Nebojsa do podoby turistickej vyhliadky a priestoru pre expozíciu o dejinách hradu. Gotický hrad bol zničený v roku 1679 počas povstania Imricha Tököliho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď majiteľ panstva, gróf Forgáč, dal zrekonštruovať vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo do roku 1937, neskôr začala veža chátrať a v roku 1945 vyhorela.