Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slávnosti pod hradom Čičva priblížili návštevníkom tradičné remeslá

Na archívnej snímke hrad Čičva nad obcou Sedliská. Foto: TASR – Jana Ďurašková

Návštevníci mali možnosť ochutnať rôzne druhy medu a medoviny a vidieť činnosť včiel v sklenom úle.

Sedliská 8. augusta (TASR) – Prezentáciu rôznych druhov remesiel ponúkli nedeľňajšie slávnosti pod hradom Čičva v okrese Vranov nad Topľou. Súčasťou popoludňajšieho programu v obci Sedliská bolo aj otvorenie zrekonštruovanej hracej plochy futbalového ihriska.

Slávnosti remesiel a medu sa v tomto roku pre protipandemické obmedzenia konali v priestore kameňolomu a obnovenej hrobky rodiny Barkóczyovej. Išlo už o 29. ročník podujatia. Svoju zručnosť a výrobky z dreva, kože či korálok predstavilo 15 remeselníkov, medzi nimi aj výrobcovia bábik, čipiek alebo krojov. Predstavili sa aj maliari s výstavou obrazov.

„Tradičné remeslá sa vytrácajú a chceme ich ľuďom priblížiť, aby videli, že nie všetko je len o moderných technológiách, ale aj o ručnej práci, ktorou remeselníci dokážu z rôznych materiálov vytvoriť nádherné veci,“ uviedol pre TASR starosta obce Sedliská Matej Sabol.

Návštevníci mali možnosť aj ochutnať rôzne druhy medu a medoviny a vidieť činnosť včiel v sklenom úle. Tradičnú súťaž o najchutnejšie medové produkty museli pre protipandemické opatrenia zrušiť.

„Tento 29. ročník je taký netradičný, ale veríme, že už na budúci rok bude podujatie opäť na prírodnom amfiteátri, kde by malo byť možno 40 remeselníkov,“ dodal starosta.

Stovky návštevníkov mali počas dňa možnosť prejsť od hradu k ďalším pamiatkam a atrakciám. Na futbalovom ihrisku na 90. výročie futbalu v obci slávnostne otvorili novú hraciu plochu s automatickým zavlažovaním. Celkové náklady vrátane dodatočných prác predstavovali podľa starostu zhruba 50.000 eur, obec využila dotáciu od Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a regionálny príspevok, zo svojich peňazí investovala asi 20.000 eur.

V rámci programu Leto pod hradom Čičva sa ešte v sobotu (7. 8.) konala cyklotúra Kolesami po stopách Alžbety Báthoryovej a večer sa v prírodnom amfiteátri predstavili miestni ochotníci s hrou Už sú všetci v jednom vreci. Výstavbu amfiteátra s využitím gabionov realizovala obec vlani za zhruba 67.000 eur.