Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slávnostným galavečerom oslávila SOZA 100 rokov od založenia

Na snímke spevák Pavol Hammel počas galavečera 100 rokov SOZA v Bratislave 12. októbra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Súčasnosť pripomenula viac ako stovka umelcov, ktorých sprevádzal Symfonický orchester Slovenského rozhlasu aj vojenská hudba Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Bratislava 13. októbra (TASR) – SOZA, Slovenský ochranný zväz autorský, oslavuje 100 rokov od založenia. Toto významné jubileum oslávila SOZA v stredu večer (12. 10.) slávnostným galavečerom s podtitulom Storočie slovenskej tvorby v koncertnej sieni obrátenej pyramídy Slovenského rozhlasu. Záštitu nad galavečerom prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

V programe sa spomínalo na začiatky, na známe mená skladateľov a textárov populárnej a symfonickej hudby aj ďalších žánrov. Súčasnosť pripomenula viac ako stovka umelcov, ktorých sprevádzal Symfonický orchester Slovenského rozhlasu aj vojenská hudba Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Za dirigentským pultom sa predstavili Adrian Kokoš a Michaela Rózsa Růžičková. Katarína Knechtová vo dvojici s Lukášom Adamcom ponúkli Žbirkove hity Fair Play, Len s ňou a Balada o poľných vtákoch. Andrea Bučko s Milošom Stančíkom zaspievali populárne šlágre Ja som optimista, Široká cestička a Rodný môj kraj. Peter Lipa zaspieval v džezovej úprave známy hit Prosperita, Pavol Hammel v sprievode skupiny Collegium Musicum ponúkol song Smutná ranná električka z albumu Zelená pošta, vydaného v roku 1972. Zazneli aj skladby slovenských hudobných legiend, akými boli Eugen Suchoň či Svetozár Stračina. Na záver sa predstavila trojica mladých speváčok Kristína Mihaľová, Katarzia a Celeste Buckingham.

Na snímke zľava speváčky Katarzia, Kristína Mihaľová a Celeste Buckingham počas galavečera 100 rokov SOZA v Bratislave 12. októbra 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský


Kamil Peteraj patrí medzi najúspešnejších autorov a textárov, na konte má sedemnásť Cien SOZA. “Myslím si, že to bol veľmi dôstojný koncert, dobre pripravený, dramaturgicky sa mi to veľmi páčilo. Je dosť ťažké dať tie rôznorodé žánre dovedna, čísla boli veľmi dobre vymyslené, dobre odmoderované. Cítil som sa veľmi príjemne. V hľadisku bolo veľa známych ľudí, autorov. Čo je veľmi dôležité, že SOZA je dnes z môjho pohľadu ako autora skonsolidovaná, funguje a získava čoraz väčšiu vážnosť,“ uviedol pre TASR Peteraj.



Katarína Knechtová často spolupracovala s Mirom Žbirkom, aj v rámci galavečera spievala Mirove pesničky. “Meky ma zavolal spievať s ním niektoré jeho piesne. Veľmi často som bola ako hosť, keď sme spievali Baladu o poľných vtákoch. Jedného dňa povedal - prečo my stále s Katkou spievame moje pesničky, už by som s ňou mal mať aj duet. Stretávali sme sa na festivaloch, bola som súčasťou duetu Skúška snov. Tak sa počas tých rokov budovalo aj naše priateľstvo,“ povedala pre TASR Knechtová.

SOZA vznikla 2. októbra 1922 ako slovenská filiálka českého Ochranného združenia, od ktorého sa odčlenila v roku 1939. Patrí k najstarším kultúrnym organizáciám na Slovensku a počas svojho storočného pôsobenia stála pri formovaní slovenskej hudobnej kultúry. Zakladajúcimi členmi SOZA boli významné osobnosti kultúrneho života Mikuláš Schneider - Trnavský, Eugen Suchoň, Alexander Moyzes či Gejza Dusík. Záznam z galavečera odvysiela RTVS pre televíznych divákov 22. októbra na STV2.