Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slávny Seržant Pepper skupiny Beatles má 55 rokov

Screenshot z videoklipu k piesni od The Beatles Penny Lane. Foto: Youtube

Do britského rebríčka albumov sa platňa dostala 3. júna 1967 a udržala sa v ňom celkom 148 týždňov.

Bratislava 1. júna (TASR) – Slávny Seržant Pepper skupiny Beatles sa narodil pred 55 rokmi. V poradí ôsmy, dnes už legendárny album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band skupiny Beatles bol vydaný 1. júna 1967. Tento dátum vydania bol pôvodne dohodnutý na oboch brehoch veľkej mláky. Dohodnutý dátum vydania dodržali iba v Spojených štátoch, doma na Britských ostrovoch podľahol vydavateľ EMI Parlophone tlaku fanúšikov a vydal ho už 26. mája.

Beatles ho nahrávali od 6. decembra 1966 do 21. apríla 1967 v londýnskych štúdiách Abbey Road a Regend Sound. Album ponúka 13 piesní, sú nimi Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, With a Little Help from My Friends, Lucy in the Sky with Diamonds, Getting Better, Fixing a Hole, She's Leaving Home, Being for the Benefit of Mr. Kite!, Within You Without You, When I'm Sixty-Four, Lovely Rita, Good Morning Good Morning, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise), A Day in the Life. Pod dvanástku z nich sa podpísala dvojica Lennon – McCartney, jednu (Within You Without You) zložil George Harrison.



Táto platňa bola prvou v období, keď sa Beatles zamerali na štúdiovú prácu a prestali koncertovať. Na nahrávaní sa podieľalo viacero hosťujúcich hudobníkov a celá nahrávka stála viac ako 40.000 libier, čo bola v tej dobe veľmi vysoká suma. Zaujala aj titulná strana obalu v kvetinovom parku, kde je názov platne vysadený z kvetov kany, medzi kvetinami je viac ako 60 známych osobností, medzi nimi Bob Dylan, Marylin Monroe, Stan Laurel, Oliver Hardy, Marlene Dietrich či Albert Einstein.

Do britského rebríčka albumov sa platňa dostala 3. júna 1967 a udržala sa v ňom celkom 148 týždňov. V USA sa prvý týždeň od vydania predalo viac ako milión kópií, doma v Anglicku za prvé dva týždne viac ako štvrť milióna kópií. Celkovo sa vo svete predalo viac ako 33 miliónov kópií.



Oficiálna diskografia najslávnejšej štvorice 20. storočia od roku 1962 do ich rozchodu v roku 1970 obsahuje 23 singlov, 13 EP platní a 13 albumov. Podľa katalógu vydavateľstva EMI obsahujú tieto nosiče 211 skladieb, z nich je 187 vlastných a 24 prevzatých, všetky prevzaté sú od amerických interpretov. Prvým bol singel Love Me Do, vydaný 5. októbra 1962, poslednou LP platňa Let It Be, vydaná 8. mája 1970.