Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slnko v sieti bude súťažiť na festivale klasického filmu v Bologni

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Film Slnko v sieti sa považuje za začiatok československej novej vlny.

Bratislava 5. júna (TASR) - Blu-ray vydanie prelomového slovenského filmu Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra sa prebojovalo do finále súťaže o cenu DVD Awards festivalu klasického filmu Il Cinema Ritrovato v Bologni. "Organizátori ho vybrali medzi 33 najlepších nosičov spomedzi viac ako sto prihlásených blu-ray a DVD vydaní z celého sveta so zameraním na klasickú kinematografiu," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

Film Slnko v sieti sa považuje za začiatok československej novej vlny. Rozpráva lyrický príbeh nesmelej lásky dvoch mladých ľudí zo 60. rokov minulého storočia. "Z hľadiska uchopenia témy a spôsobu filmového rozprávania ide o novátorské dielo. Na blu-ray nosiči vyšiel v minulom roku pri príležitosti 60. výročia svojho vzniku," približuje SFÚ nosič, ktorého súčasťou sú aj dva dobové krátke filmy Poznačení tmou (1959) Štefana Uhra a Rozhovor (1963) Otakara Krivánka. Prináša aj krátky dokument Film o filme Slnko v sieti (2022).

Súčasťou vydania je dvojjazyčný slovensko-anglický booklet. Digitálne reštaurovaný film obsahuje slovenské titulky, ďalej anglické, francúzske, nemecké, talianske, španielske a slovenské titulky pre nepočujúcich a tiež audiokomentár pre nepočujúcich.

Víťaza vyhlásia počas 37. ročníka bolonského festivalu, ktorý bude od 24. júna do 2. júla.