Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slováci a Česi v Haagu organizujú 2. ročník Iron Sky Film Festivalu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Iron Sky Film Festival je iniciatíva Slovákov a Čechov žijúcich v Holandsku, ktorých zmobilizovali minuloročné udalosti v politickom dianí.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Slováci a Česi žijúci v Holandsku pripravili druhý ročník filmového festivalu Iron Sky. Podujatie bude hostiť 16. a 17. novembra Humanity House v Haagu. "Minulý ročník sme vypredali premietaciu sálu a po pozitívnych ohlasoch sme sa rozhodli pokračovať. Súčasťou festivalu bude aj spomienka na 30 rokov od Nežnej revolúcie," uviedla pre TASR Zuzana Drexlerová, PR manažérka podujatia.

"Preskúmame vzostup pravicového extrémizmu na Slovensku a v Českej republike," avizujú organizátori festivalu, ktorý počas dvoch dní premietne filmy českých a slovenských tvorcov. V programe figurujú snímky Až přijde válka (r. Jan Gebert, 2018), Český Allah (r. Zuzana Piussi, 2017), Výchova k válce (r. Adéla Komrzý, 2016) a Češi proti Čechům (r. Tomáš Kratochvíl, 2015). Diváci sa budú môcť zapojiť aj do diskusie s pozvanými hosťami z popredných slovenských, českých a holandských inštitúcií.

Iron Sky Film Festival je iniciatíva Slovákov a Čechov žijúcich v Holandsku, ktorých zmobilizovali minuloročné udalosti v politickom dianí. "Protesty, ktoré nasledovali, zmenili status quo v krajine a rozhodli sme sa toto memento využiť," ozrejmujú organizátori podujatia. Ich cieľom je vytvoriť priestor na kultúrny dialóg medzi západnou a strednou Európou, prehĺbiť vzájomné porozumenie a spoločne sa venovať akútnym sociálno-politickým témam.