Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Najlepšie fotografie slovenskej žurnalistiky visia v Múzeu SNP

Na snímke návštevníci sa pozerajú na fotografie na vernisáži 5. ročníka súťaže Slovak Press Photo. Banská Bystrica, 4. mája 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Do piateho ročníka súťaže Slovak Press Photo sa prihlásilo takmer 200 fotografov.

Banská Bystrica 4. mája (TASR/TABLET.TV) – Výstavu najlepších fotografií v slovenskej žurnalistike za vlaňajší rok otvorili dnes podvečer v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Ako pre TASR konštatovala Jana Garvoldtová, riaditeľka súťaže Slovak Press Photo, aj v poradí 5. ročník súťaže dokazuje, že má medzinárodnú prestíž, vzrastá nielen počet prihlásených fotografií, ale najmä ich kvalita.

"Predsedom poroty bol opäť svetoznámy americký fotograf Stanley Greene. V jednom ročníku neúprosne vyhádzal fotky, aby niekde nastavil latku, a už v minulom roku povedal, že máme fotografov, ktorí sú na svetovej úrovni. Kvalita našich fotografií vzrastá," konštatovala Garvoldtová.



Ako poznamenala, v tomto ročníku súťaže bolo ocenených veľa ľudí, ktorí sú spätí s Banskou Bystricou. Podľa nej veľmi silnou témou bolo 72. výročie SNP, za ktoré získal známy banskobystrický fotograf Eduard Genserek prvé miesto. Prihlásené fotografie mapovali aktuálne udalosti na Slovensku a vo svete v súvislosti s utečeneckou krízou, vojnovými konfliktmi, rôzne sociálne témy a environmentálne problémy, sociálne i politické protesty či aktuálne športové i kultúrne udalosti.

"Je to výzva, lebo porota je medzinárodná a ak sa zhodne na ocenení, je to pre mňa zadosťučinenie, že to, čo robím, nie je také zlé, ako si myslím," reagoval Genserek.



"Aj napriek tomu, že útlm printových médií je z roka na rok väčší, myslím si, že fotografia ide dobrým smerom, čo sa odráža aj v tom, že naši fotografi sa umiestňujú nielen na Slovensku, ale i v medzinárodných súťažiach na popredných miestach," dodal Genserek s tým, že ceny skončili v dobrých rukách.

Na snímke návštevníčka si prezerá fotografie fotografa TASR Michala Svítka, ktorý získal prvé miesto v kategórii šport za sériu ôsmich fotografií s názvom Za zlatom na vernisáži 5. ročníka súťaže Slovak Press Photo.
Foto: TASR/Branislav Račko


Do piateho ročníka súťaže Slovak Press Photo sa prihlásilo takmer 200 fotografov. Súťaž obrazovej žurnalistiky prináša nezávislé autentické svedectvo o živote tak, ako ho vidia tvorcovia žijúci na Slovensku a v okolitých krajinách. Cieľom je umožniť verejnosti byť očitým svedkom udalostí a javov uplynulého roka. Zámerom je pozdvihnúť úroveň slovenskej obrazovej žurnalistiky ako významného komunikačného média i vizuálneho umenia, podporovať, zviditeľňovať a motivovať jej tvorcov na Slovensku, vytvoriť platformu pre konfrontáciu prác slovenských tvorcov i z okolitých krajín.




Návštevníci banskobystrického Múzea SNP majú možnosť medzinárodnou porotou ocenené zábery fotografov vidieť do 29. mája.