Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Komorné koncerty bez publika so Slovenskou filharmóniou pokračujú

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Do programu zaradili diela slovenských autorov 20. storočia, etnicky inšpirovanú hudbu či "hity" z obdobia romantizmu.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pokračuje v uvádzaní komorných koncertov, ktoré ponúkala priaznivcom hudby, abonentom a návštevníkom prostredníctvom streamu počas prvej vlny pandémie v cykle s názvom Komorné koncerty bez publika. "Aj v týchto týždňoch sa na nich predstavia členovia Slovenskej filharmónie v rôznych komorných zoskupeniach, rovnako ako aj ďalší umelci," informovala TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Dodala, že na úvodnom koncerte vystúpia dvaja mladí členovia orchestra SF v netradičnej, ale originálnej a poslucháčsky príťažlivej zostave - huslistka Lucia Harvanová a hráč na bicie nástroje Kiril Stoyanov. Koncert môžu záujemcovia sledovať v utorok o 19.00 h na stream.filharmonia.sk a stránke na sociálnej sieti #SlovakPhil.

Harvanová, zástupkyňa 1. hráča v skupine 2. huslí orchestra SF, zavŕšila svoje hudobné štúdiá vo Viedni v triede svetoznámeho sólistu Juliana Rachlina. "Aktívne sa venuje komornej hudbe, napríklad v rámci dua s harfistom Michalom Matejčíkom," priblížila Tolstova.

Bulharský hráč na bicie nástroje Stoyanov, 1. tympanista SF, absolvoval postgraduálne štúdium na Mozarteu v Salzburgu. "Je držiteľom viacerých ocenení na medzinárodných interpretačných súťažiach a ako sólista sa predstavil s viacerými zahraničnými orchestrami. Popri koncertnej činnosti aj komponuje," poznamenala Tolstova s tým, že na utorkovom komornom koncerte sa každý z umelcov predstaví aj sólovo. Do programu zaradili diela slovenských autorov 20. storočia, etnicky inšpirovanú hudbu či "hity" z obdobia romantizmu. Program doplní aj skladba Kirila Stoyanova.