Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia pozýva na nedeľný dialóg organa s klavírom

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na koncerte zaznie aj Diptych pre klavír a organ, op. 129 Jeana Langlaisa, ktorý bol jedným z najoriginálnejších a najprogresívnejších francúzskych organových interpretov.

Bratislava 11. marca (TASR) - Slovenská filharmónia pozýva na tretí organový recitál 73. koncertnej sezóny. Uskutoční sa v bratislavskej Redute v nedeľu 13. marca o 16.00 h. "Hosťom popoludnia bude Jeremy Joseph, organista viedenskej Hofburgkapelle, ktorý sa predstaví s rakúskym klaviristom Gottliebom Wallischom," uviedla pre TASR Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF, ku koncertu, ktorý ponúkne umelecký zážitok z nezvyčajného spojenia dvoch klávesových nástrojov – organa a klavíra.

"Na koncerte zaznejú diela pre klavír a organ sólovo, no najväčšie očakávanie vzbudzujú skladby určené pre oba nástroje súčasne," poznamenala Tolstova.

Na úvod si návštevníci vypočujú Prelúdium a fúgu e mol BWV 548 Johanna Sebastiana Bacha, jednu z jeho najmonumentálnejších organových skladieb. Nasledovať bude cyklus Six piéces pour grand orgue (Šesť kusov pre veľký organ) Césara Francka. "Skomponoval ho v rokoch 1860 – 1863 pre nový nástroj v parížskej bazilike Sainte-Clotilde, kde pôsobil ako titulárny organista a skladateľ. Skladbu venoval svojmu priateľovi Camillovi Saint-Saënsovi a neskôr ju upravil pre štvorručný klavír a tiež pre klavír a harmónium," približuje filharmónia cyklus, ktorý vystriedajú Variácie na dve témy pre klavír a organ, op. 35 francúzskeho organistu a skladateľa Marcela Duprého. "Skladbu skomponoval a uvádzal spolu so svojou dcérou Marguerite, ktorá bola vynikajúcou klaviristkou. Variácie na dve témy pre klavír a organ op. 35 z pera jej otca uviedla v premiére v roku 1937," dodáva SF.

Na koncerte zaznie aj Diptych pre klavír a organ, op. 129 Jeana Langlaisa z roku 1974, ktorý bol jedným z najoriginálnejších a najprogresívnejších francúzskych organových interpretov, improvizátorov a skladateľov. "Program bude pokračovať Prelúdiom a fúgou a mol, S. 462 Franza Liszta, ktorá je transkripciou rovnomennej Bachovej organovej skladby BWV 543. Na záver zaznie Koncert pre organ a klavír, op. 74 Flora Peetersa, významného belgického organistu, skladateľa a pedagóga," uzavrela Tolstova.