Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia pozýva na online koncert s popredným cimbalistom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Koncert prinesie diela rozmanitých hudobných žánrov.

Bratislava 8. marca (TASR) - Popredný cimbalista Mykhaylo Zakhariya bude hlavným protagonistom online komorného koncertu, na ktorý pozýva svojich priaznivcov Slovenská filharmónia (SF) v utorok (9. 3.). Záznam z Koncertnej siene SF odvysiela na stream.filharmonia.sk o 19.00 h. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Koncert prinesie diela rozmanitých hudobných žánrov. Cimbalista Zakhariya, ktorý sa okrem klasickej hudby venuje aj folklóru, world music, džezu a populárnej hudbe, sa predstaví v sólových i komorných skladbách. Zaznejú diela nemeckého lutnového virtuóza 18. storočia Silviusa Leopolda Weissa (v úprave K. Ehwallnera), významného maďarského skladateľa 20. a 21. storočia Györgya Kurtága či Rapsódia č. 2 ukrajinského autora Bohdana Kotiuka, napísaná v romantickom štýle s využitím novátorských techník hry na cimbale. "Jednočasťový cimbalový koncert Slnečné kolo (zaznie v úprave pre cimbal a klavír) ďalšieho ukrajinského skladateľa Igora Haidenka vznikol ako povinná skladba pre Medzinárodnú cimbalovú súťaž v Charkove, 2004," dodala Tolstova.

Pestrú programovú mozaiku dopĺňajú diela rumunsko-francúzskeho huslistu Florina Niculescu, venujúceho sa aj džezu a world music, rumunského cimbalistu Gianiho Lincana, ale aj slovenského multižánrového huslistu, skladateľa a aranžéra Stanislava Palúcha. "Klaviristka Dana Zakhariya, okrem iného, dlhoročne pôsobí v úspešnom duu so svojím manželom. Umelci Ján Rigo (kontrabas) a Marco Pillo (gitara) pravidelne účinkujú doma i v zahraničí na koncertoch rôznych žánrov," priblížila Tolstova mená ďalších účinkujúcich hudobníkov.