Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia sa predstaví pod taktovkou D. Raiskina

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o presunuté koncerty z 20. a 21. mája.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Koncerty Slovenskej filharmónie (SF) pod taktovkou nastupujúceho šéfdirigenta Daniela Raiskina s rakúskym husľovým virtuózom Benjaminom Schmidom zaznejú v Koncertnej sieni SF vo štvrtok a piatok (17. a 18. 9.). Ide o presunuté koncerty z 20. a 21. mája. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

V programe koncertov figurujú dve diela Ludwiga van Beethovena - predohra Egmont a 5. symfónia Osudová. Program doplní Koncert pre husle a orchester znovuobjavovaného rusko-poľského skladateľa 20. storočia so židovskými koreňmi Mieczyslawa Weinberga.

"Weinbergovo meno nie je stále také známe ako mená Šostakoviča, Prokofieva alebo Chačaturiana, no rovnako ako oni si dokázal vytvoriť vlastný hudobný jazyk. Skúsený poslucháč ho rozozná rovnako ako Šostakovičov či Prokofievov. Weinbergovo dielo zažíva právom renesanciu a som si istý, že nebude trvať dlho a ľudia výnimočnosť jeho hudby skutočne docenia," hovorí o význame Weinbergovej hudby Daniel Raiskin a ďalej k skladateľovi dodáva: "Hoci prežil najväčšiu časť svojho života v Sovietskom zväze, po jeho rozpade v Rusku, bol poľsko-židovského pôvodu, čo malo vplyv na jeho tvorbu. Podobne ako jeho priateľ Dmitrij Šostakovič, Weinberg zanechal pravdivý a bolestný obraz 20. storočia, jedného z najtragickejších období v dejinách ľudstva."

Koncerty boli plánované a zaznejú k 75. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny. Uskutočnia sa o 19.00 h Tolstova ďalej poznamenala, že počet záujemcov a majiteľov platných abonentiek a vstupeniek aktuálne presahuje povolený počet návštevníkov na večerných koncertoch. "Ponúkame im možnosť navštíviť verejnú generálku vo štvrtok 17. septembra o 10.00 h, aby sme tak mohli uspokojiť všetkých držiteľov abonentiek a vstupeniek na uvedené koncerty za dodržania aktuálnych opatrení," dodala.