Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia sa predstaví pod taktovkou P. Feranca

Ilustračná snímka. Foto: Facebook

Slovenská filharmónia organizuje koncerty s kapacitou sál do 50 percent v režime OP.

Bratislava 18. januára (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) sa vo štvrtok a piatok 20. a 21. januára predstaví pod taktovkou Petra Feranca, ktorý bol šéfdirigentom SF v rokoch 2007 - 2009. "V súčasnosti zastáva post riaditeľa Slovenského inštitútu v Moskve," TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Dodala, že sólistkou večerov bude slovenská klaviristka Eva Varhaníková, zakladateľka komorného súboru Slovak Nuevo Quintet, s ktorým sa predstavila na 56. ročníku Bratislavských hudobných slávností koncertom venovaným storočnici Astora Piazzollu. Po boku orchestra Slovenská filharmónia uvedie Lisztovu Fantáziu, S. 123. "Jej základom sú témy z Uhorskej rapsódie č. 14. Lisztove Uhorské rapsódie pre klavír patrili už v dobe svojho vzniku k najpopulárnejším dielam skladateľa a viacero z nich sa dočkalo orchestrácie," priblížila Tolstova.

Na úvod koncertu zaznejú Tance z Galanty Zoltána Kodálya, inšpirované folklórom a mestom Galanta, kde skladateľ trávil veľkú časť svojho detstva. "Na záver zaznie dvojica diel Richarda Straussa - geniálna mladícka symfonická báseň Don Juan op. 20 a Valčíková sekvencia č. 1 z opery Gavalier s ružou, op. 59," poznamenala Tolstova a pridala aj zaujímavosť v súvislosti s Richardom Straussom - skladateľ viackrát navštívil Bratislavu a dirigoval tu svoje diela. "V roku 1921 Viedenskí filharmonici pod jeho taktovkou odohrali v bratislavskej Redute aj symfonickú báseň Don Juan. V roku 1929 v Slovenskom národnom divadle uviedol svoje opery Elektru a Gavaliera s ružou, z ktorej časť tiež zaznie na tohtotýždňovej dvojici koncertov."

Slovenská filharmónia organizuje koncerty s kapacitou sál do 50 percent v režime OP. V pokladnici SF aj pri vstupe na koncert sa návštevník musí preukázať potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19.