Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia si koncertom na BHS uctí obete pandémie COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Myšlienku koncertu podporujú aj pozostalí po obetiach pandémie z občianskeho združenia Skutočné obete.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) si v stredu uctí obete pandémie COVID-19 koncertom v rámci Bratislavských hudobných slávností (BHS). Verdiho Requiem zaznie pod taktovkou francúzskeho dirigenta Emmanuela Villauma. "Týmto koncertom vzdávame úctu obetiam pandémie a vyjadríme poctu a obdiv všetkým, ktorí stáli v prvej línii boja s koronavírusom," uviedla pre médiá manažérka BHS Izabela Pažítková.

Monumentálne dielo Giuseppe Verdiho uvedie so SF, Slovenským filharmonickým zborom a kvartetom zahraničných sólistov francúzsky dirigent Emmanuel Villaume. "Requiem vzniklo v roku 1874 ako tryzna za Alessandrom Manzonim, vrcholným predstaviteľom talianskeho literárneho romantizmu, ktorého mal Verdi vo veľkej úcte. Výber práve tohto vrcholného diela symbolizuje poctu zosnulým," priblížila Pažítková.

V poradí 56. ročník BHS odštartoval 24. septembra. Do 10. októbra na ňom zaznie postupne 18 koncertov v podaní prestížnych zahraničných orchestrov, sólistov, dirigentov a slovenských interpretov. Ako rezidenčný orchester festivalu sa SF predstaví na štyroch z nich. Stredajší koncert venovaný obetiam nového koronavírusu so začiatkom o 19.30 h je možné sledovať aj online na stream.filharmonia.sk.

Ako pre TASR spresnila tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova, koncert sa na webe objaví cez víkend. "Bude zaznamenaný a zverejnený na stream filharmonia.sk počas víkendu," doplnila.

Myšlienku koncertu podporujú aj pozostalí po obetiach pandémie z občianskeho združenia Skutočné obete. "COVID-19 na Slovensku o život pripravil viac ako 15.000 ľudí. Za každým týmto číslom pritom stojí rodina a príbeh, skutočné obete a skutoční ľudia, ktorí tu dnes mohli byť, avšak kvôli pandémii už nie sú medzi nami," hovorí Lenka Straková, jedna zo zakladateliek OZ Skutočné obete. "Chceme, aby sa na nich nezabudlo, a zároveň cítime, že si potrebujeme pripomínať zdrvujúci dosah pandémie, ktorý navždy tragicky poznačil nielen desaťtisíce rodín obetí, ale celú našu spoločnosť," dodala.

Na archívnej snímke jedna zo zakladateliek OZ Skutočné obete Lenka Straková.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Združenie tiež iniciovalo výstavbu centrálneho Pamätníka obetí COVID-19, ktorý by mal byť pre celý národ dôstojnou pripomienkou, vyjadrením úcty a skutočnej solidarity s obeťami a ich pozostalými. Nachádzať by sa mal v Bratislave, financovaný bude z príspevkov z transparentného účtu. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.skutocneobete.sk.