Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia uvádza klavírny recitál M. Sekeru

Slovenský filharmonický zbor. (Ilustračná snímka) Foto: TASR/Pavel Neubauer

V programe figurujú aj Mozartove Variácie d dur na menuet Jeana-Pierra Duporta, KV 573.

Bratislava 11. januára (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva v utorok na druhý koncert cyklu Klavír a klaviristi, na ktorom sa predstaví český klavirista Miroslav Sekera. Recitál víťaza mnohých medzinárodných interpretačných súťaží, napríklad súťaže J. Brahmsa v rakúskom Pörtschachu (2002) či Medzinárodnej klavírnej súťaže F. Chopina v Mariánskych Lázňach, môžu diváci sledovať v priamom prenose z Koncertnej siene SF od 19.00 h na stream.filharmonia.sk. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Ďalej spresnila, že program recitálu si umelec zostavil z diel Franza Schuberta, Johannesa Brahmsa, Wolfganga Amadea Mozarta a Franza Liszta. "Schubertova Skladba pre klavír es mol, D. 946 pochádza z posledného roku Schubertovho života. Sonátu pre klavír č. 3 f mol, op. 5 napísal Johannes Brahms v období, keď sa začal presadzovať ako žiadaný klavírny virtuóz," priblížila Tolstova.

V programe figurujú aj Mozartove Variácie d dur na menuet Jeana-Pierra Duporta, KV 573. Od Mozarta zaznie v podaní Miroslava Sekeru aj úprava časti Lacrimosa zo skladateľovho Rekviem d mol. "Ako výnimočný interpret diel Franza Liszta do programu zaradil Transcendentálnu etudu Chasse-neige, S. 139 č. 12 a záver koncertu bude patriť Koncertnej parafráze záverečnej scény z Verdiho opery Rigoletto," dodala Tolstova.

Sekera začal hrať na klavíri ako trojročný a v siedmich rokoch stvárnil malého Mozarta v oscarovom filme Miloša Formana Amadeus. Český virtuóz koncertuje ako sólový aj komorný hráč na prestížnych koncertných pódiách – vo Viedni (Konzerthaus, Musikverein), Washingtone (The Kennedy Center), v Tokiu (Opera City Concert Hall) a ďalších. Pravidelne spolupracuje s Českým rozhlasom, orchestrami a festivalmi. K jeho umeleckým partnerom patria huslista Josef Špaček, mezzosopranistka Dagmar Pecková či hráč na lesnom rohu Radek Baborák. V roku 2019 koncertoval v Japonsku s legendárnym violončelistom Tsuyoshi Tsutsumi a ako sólista vystúpil na medzinárodnom festivale v Karuizawe. V Supraphone vydal profilové CD s dielami Liszta a Bedřicha Smetanu, ktoré získalo ocenenie Pizzicato.