Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia uzavrie 73. sezónu, zaznejú aj Planéty G. Holsta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úvod programu bude patriť poslednému orchestrálnemu dielu Bellu Sedmohradsko, požehnaná krajina, ktoré skladateľ skomponoval ako 60-ročný.

Bratislava 15. júna (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) uzavrie 73. sezónu koncertmi vo štvrtok a piatok 16. a 17. júna. Sólistom večerov pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina bude nemecký violončelista Alban Gerhardt. "Zaznejú diela Jána Levoslava Bellu, Edwarda Elgara a Gustava Holsta," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Úvod programu bude patriť poslednému orchestrálnemu dielu Bellu Sedmohradsko, požehnaná krajina, ktoré skladateľ skomponoval ako 60-ročný. "Je to ďalšie z diel predstaviteľa slovenskej národnej hudby 19. storočia, ktoré zaznie v bratislavskej Redute v naštudovaní šéfdirigenta Daniela Raiskina," poznamenala Tolstova.

Anglická hudba 19. storočia je charakteristická pestrou tvorbou Elgara a jeho spolupútnika Holsta. V interpretácii Gerhardta zaznie Elgarov Koncert pre violončelo a orchester e mol, op. 85. "Patrí k jeho najslávnejším opusom. Meditatívny koncert anglického skladateľa bol dlhý čas v úzadí jeho tvorby. Popularitu mu priniesla interpretácia Jacqueline du Pré v 60. rokoch minulého storočia," približuje SF a dodáva, že Gerhardt spolupracuje s najlepšími svetovými orchestrami, ako Berlínski filharmonici, Royal Concertgebouw Amsterdam a Chicago Symphony Orchestra.

Na záver programu 73. sezóny filharmonici pozvú návštevníkov záverečných koncertov na výlet do kozmu. Do programu zaradili populárne Holstove Planéty, symfonickú suitu pre orchester a ženský zbor, op. 32. "Dielo so siedmimi časťami, hudobnú podobu siedmich planét okrem Zeme a Pluta, začal Gustav Holst komponovať v roku 1914. Prvou ukončenou časťou bol Mars, nasledovali Venuša a Jupiter. Saturn, Urán a Neptún vznikli v roku 1915 a Merkúr bol skompletizovaný v roku 1916," vysvetľuje Tolstova s tým, že skladateľ opisuje jednotlivé planéty slnečnej sústavy tak, aby hudba čo najviac priblížila ich astrologickú charakteristiku. "Planéty boli uvedené v premiére v roku 1920. Skladateľa preslávili a inšpirovali mnohých ďalších tvorcov filmovej hudby," uzavrela.