Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Slovenská fotografka Mária Švarbová bude vystavovať v Marseille

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Séria fotografií s názvom "Krehký betón" zachytáva príbeh muža a ženy, ktorí spolu nedokážu komunikovať, pričom odráža skúsenosť spoločnosti s pandémiou koronavírusu.

Marseille/Bratislava 11. mája (TASR) - Slovenská fotografka Mária Švarbová bude toto leto vystavovať svoje fotografie vo francúzskom meste Marseille. Informovala o tom v utorok na svojej internetovej stránke umelecká organizácia Contemporary Lynx.

Kolektiv Cité Radieuse, galéria zameraná na vizuálne umenie a dizajn strednej a východnej Európy, bude v lete vystavovať 20 fotografií slovenskej umelkyne Márie Švarbovej. Séria fotografií s názvom "Krehký betón" zachytáva príbeh muža a ženy, ktorí spolu nedokážu komunikovať, pričom odráža skúsenosť spoločnosti s pandémiou koronavírusu a s ňou spojenou izoláciou, a to všetko prostredníctvom odkazov na grécku mytológiu.

Výstava sa uskutoční v priestoroch Unité d'habitation, ktoré navrhol známy francúzsky architekt Le Corbusier, a bude trvať od 26. júna do 27. augusta.

Mária Švarbová je medzinárodne uznávaná slovenská fotografka pôsobiaca prevažne v zahraničí. Svoje práce vystavala už v galériách v New Yorku, Madride či Mexiku a jej fotografie sa objavili aj v časopisoch ako Vogue, Forbes a The Guardian. Známe sú tiež jej série fotografií Swimming pools, Plastic People a Human Space, ktoré zachytávajú scény ako zo sna. Pre jej fotografie sú typické modely, ktorých tváre neprejavujú žiadne emócie, čo jej prácam dodáva istú dávku napätia.